Keszthelyen ingyenesen használható B+R parkolót adtak át (tvkeszthely.hu)

Közel 130 millió forint uniós támogatásból alakították ki a B+R parkolót Keszthelyen a Pál és a Georgikon utca sarkán, a Festetics-kastély szomszédságában. Az ingyenesen használható területen 60 gépjárműnek és ugyanennyi kerékpárnak van hely. A biciklik számára zárható un. bike boxokat is kialakítottak és egy szervizpont is a rendelkezésükre áll.

 

Elkészült a B+R parkoló Keszthelyen. A belvároshoz közel kialakított területen 60 autó és ugyanennyi kerékpár számára van hely. Az új parkolót pénteken kora délután adták át a forgalomnak. A sajtótájékoztatón Nagy Bálint elmondta, a beruházás több célt is szolgál. Egyrészt nagy öröm, hogy egy újabb elhanyagolt területet tudtak rendezni Keszthelyen, másrészt pedig a belváros megközelíthetőségének problémáját is sikerült javítani.

„A másik célja az pedig az volt, hogy Keszthely belvárosában, a sétálóutcán és környékén működő vállalkozásokat, munkaadókat tudjuk támogatni és segíteni azzal, hogy gépkocsival is minél könnyebben megközelíthető legyen Keszthely belvárosa illetve sétálóutcája, és ingyenesen tudjanak parkolni az ide érkezők, ezzel is segítve, javítva az ő versenyképességüket” – tájékoztatott Keszthely polgármestere.

Az átadón Manninger Jenő elmondta, nagyon fontos segíteni Keszthelyen a parkolást, és ez a beruházás ennek az egyik eleme. A térség országgyűlési képviselője hozzátette, nagy öröm, hogy a beruházás a tervezett költséggel és a tervezett határidőre valósult meg.

„Ez a parkoló hozzá fog járulni ahhoz a közlekedési rendszerhez, amely Keszthelyen a parkolást és a közlekedést fogja segíteni. Önmagában talán nem egy túl nagy jelentőségű dolog ez, az egyértelmű, hogy a kastély turizmusát fogja segíteni, hiszen a kastélyban óriási fejlesztések lesznek. Innen is lesz egy bejárata, tehát eleve az már adott, hogy itt is legyen egy jobb parkoló” – emelte ki a térség országgyűlési képviselője.

A kerékpáros parkoló kialakításával a városnak fontos célja az is, hogy támogassa a kerékpáros turizmust és népszerűsítse a két keréken való közlekedést. Éppen ezért a tárolók mellett egy önkiszolgáló szervizpontot is kialakítottak, ahol a biciklisek a javításhoz szükséges alapvető szerszámokat és pumpát találhatnak. A kivitelező a járvány ellenére is tartotta a határidőket.

A B+R parkoló részben teszt üzemmódban működik. Ez azt jelenti, hogy a bike box-ok használata még kidolgozás alatt van. Fontos ugyanakkor tudni, hogy a parkoló ingyenes és bárki számára nyitva áll – a Keszthelyi TV tudósítása szerint.

 

A B+R jelentése = Bike and Ride = Kerékpározz és Utazz
Intermodális közlekedés rendszer, amelynek célja a helyközi és távolsági tömegközlekedés vonzóbbá tétele azáltal, hogy a pályaudvarok, állomások elérhetővé váljanak a kerékpáros közlekedés számára. Feltétele az állomások közelében kialakított biztonságos kerékpárparkolók, illetve kerékpártárolók kialakítása. A B+R központ működése a P+R parkoló logikájától annyiban tér el, hogy míg az első a helyközi/távolsági tömegközlekedési forgalmat szolgálja ki, addig a második a helyi tömegközlekedésre hordja rá az utasokat.