Keszthely térségében már a nyaralókat alakítják át lakóingatlanná (TV Keszthely)

A nagyvárosok népessége csökken, míg az üdülőkörzetek lakossága gyarapszik. Ezzel párhuzamosan változik az ingatlanpiac is. Balatongyörökön, vagy Gyenesdiáson például a budapestivel azonosak a négyzetméterárak. A térségben annyira keresettek a lakóingatlanok, hogy a legtöbb nyaralót is már erre a célra alakítják át.

Zala megyében is tapasztalható az a tendencia, hogy a nagyvárosokból egyre többen költöznek az agglomerációba. Például Budapest lakossága az elmúlt évben 70 ezer fővel csökkent. Zalaegerszeg népessége 793, Nagykanizsáé pedig 825 fővel szegényebb lett. A megyében például Cserszegtomaj, Zalakaros, Gyenesdiás, Hévíz, Balatongyörök és Vonyarcvashegy lakosságszáma nőtt. Ebben nagy szerepe volt a koronavírus-járványnak.

 „A COVID időszaka alatt, az elmúlt két-három évben is 130 fővel gyarapodott a közösségünk. Talán el lehet mondani azt is, hogy az utolsó öt év statisztikájában közel 400 fővel. Ez azt jelenti, hogy így a korfája a településnek egészséges. Minden évben megszületik egy-másfél osztály gyermek. Sajnos a CIVID befolyásolta a halálozási mutatókat is, megduplázódtak ezek a számok. Ennek ellenére természetesen a beköltözők voltak akik kiegyensúlyozták ebben az agglomeratív településben ezt az egyensúlyt.”    

-mondta a TV Keszthelynek Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A nagyvárosokban a kiköltözések ellenére sem csökkentek az ingatlanárak, a vonzáskörzetekben és a Balatonnál viszont elszabadultak. A Nyugat-Balaton térségében az árszintek vetekszenek a budapestiekkel.

„Cserszegtomajon például 38 százalékos drágulás történt, 628 ezer forintra. Zalakaroson harmadával nőttek az ingatlanárak, négyzetméterenként 372 ezer forintra. A legdrágább települések közé Zala megyében Gyenesdiás, a maga 759 ezer forintos árával, illetve Balatongyörök tartozik a maga 850 ezer forintos átlagos négyzetméterárával.”      

fejtette ki Balogh László, vezető gazdasági szakértő, az ingatlan.com munkatársa.

Ingatlanpiaci elemzések szerint folytatódhat a nagyvárosok vonzáskörzetében található települések, valamint az üdülőkörzetek lakáspiacának erősödése. Az ukrán-orosz háború okozta gazdasági változások azonban jelentősen átalakíthatják a nagyvárosok lakáspiaci kilátásait. A változások egyik lehetséges kimenetele lehet a befektetők részéről indított lakáseladási hullám, ami az árak jelentős korrekcióját vagy csökkenését eredményezheti.