Keszthely hazavár program: 1,4 millió forint lakásvásárlás támogatásához (tvkeszthely.hu)

Bruttó 1,4 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült egy Keszthelyre beköltöző fiatal házaspár. Az összeget a Keszthely hazavár programon belül kapták meg az önkormányzattól. Az erről szóló szerződést szerdán írták alá a városháza dísztermében. A program részeként 14 lakást újít fel az önkormányzat a belvárosban, ezekre pályázhatnak a fiatalok várhatóan az év második felében. A lakásokat rezsiáron vehetik majd ki a pályázat nyertesei. A program során mintegy 90 fiatalt tud támogatni a város – a Keszthelyi TV híradása szerint.

Első közös lakásukat mutatja Major Krisztián és Majorné Antal Zsófia. A pár Nemesbükről költözik a városba, mivel munkájuk is ideköti őket, így a bejárás egyszerűbb lesz számukra. De elmondásuk szerint nem csak emiatt választották Keszthelyt, korábban is ezen a településen szerettek volna élni. Az ingatlant 18 és fél millió forintért vásárolták. Mivel első lakásuk, így pályázhattak a Keszthely hazavár programra. A pályázat során az első lakáshoz jutást ösztönző támogatásban részesültek, így vissza nem térítendő, bruttó 1,4 millió forinttal támogatja őket az önkormányzat.

„Nagyon örülünk ennek a pályázati lehetőségnek, amelyet most megkaptunk. Ez bruttó egymillió négyszázezer forintot jelent, amely olyan egymillió egyszázezer forint összeget fog jelenteni . Gyakorlatilag ez a banki hitelünkbe kerül előtörlesztésre teljes összegben. Ez havi szinten jó pár ezer forint segítséget, megtakarítást jelent a számunkra” – mondta el Major Krisztián.

A közműcserével már végeztek, a szépítgetés folyamatosan zajlik. A 60 négyzetméteres belvárosi ingatlanba a nappali mellett kialakítanak egy kisszobát, valamint fürdőszobát és konyhát is.

„Egy hónapja zárult le az adásvételnek a folyamata. Most jelenleg glettelés, festés zajlik, utána lesz parkettázás, bútorozás, utána fog elkészülni a konyhaszekrény és gépesíteni is fogunk. És igazából utána már jöhetünk is, költözünk”  – ismertette Majorné Antal Zsófia.

A támogatás elnyeréséről szóló dokumentumot a házaspár szerdán írhatta alá a városháza dísztermében. Mint Nagy Bálint polgármester elmondta, a pályázat célja, hogy a fiatalok első lakóingatlanhoz jutását és ezáltal keszthelyi letelepedését anyagilag támogassák. A Major házaspár az első, akik a tavaly meghirdetett felhívás kapcsán részesülhettek a támogatásban.

„Nagyon fontosnak tartom azt, hogy ne csak beszéljünk arról, hogy milyen fejlesztéseket szeretnénk a városba és fontosnak tartom, hogy ne csak beszéljünk arról, hogy támogatjuk a keszthelyi fiatalokat és a keszthelyi családokat, hanem valóban tegyünk is ezért. És azt gondolom, hogy ez a mai nap pont ennek egy jó példája, hiszen ugye az elmúlt hónapokban, elmúlt években elindítottuk a Keszthely hazavár elnevezésű programot, amelynek az a célja, hogy ténylegesen lakhatásban, rezsitámogatásban, tanulmányi ösztöndíjban, illetve kereset kiegészítő támogatásban, első lakáshoz jutáshoz támogatásban segítse a keszthelyi párokat vagy a Keszthelyre beköltöző fiatal párokat”- fogalmazott a polgármester a Keszthelyi TV műsorában.