Kész az okoshálózat a balatoni hajósoknak (hirado.hu)

Hazánk vezető állami tulajdonban levő vezeték nélküli távközlési szolgáltatója, az Antenna Hungária kiépítette IoT (Internet of Things, azaz a Dolgok Internete) hálózatát a Balaton térségében.

Az új hálózat első szolgáltatásaként a NauBit SmartBoat május közepétől a balatoni hajósok számára is elérhető.

A szolgáltatás igénybevételéhez nincs szükség Internet előfizetésre vagy SIM kártyára, a hajóra felszerelt központi egység az IoT hálózaton keresztül rendkívül költséghatékony módon képes eljuttatni a szenzorok felől érkező adatokat, melyeket okostelefonon elérhető applikáción is meg lehet jeleníteni.

Többféle SmartBoat szolgáltatás áll a hajósok rendelkezésére.

A NauBit smartboat tracker nyomkövető eszköz, amelynek segítségével nyomon követhető a hajó sebessége, mozgásának iránya, a hajózás útvonala. Összeköthető okostelefonnal, így nem csak útvonal követésre alkalmas, hanem teljes értékű kompassz, mobil applikációs hajóműszer is elérhető a szolgáltatás igénybevételével.

Ezen kívül figyeli a hajó egyéb rendszereit is, mint a hajó akkumulátorának töltöttsége, vagy a hajómotor működése. A mobil alkalmazás segítséget nyújt a navigációban, valamint a versenyeken számos funkcióval segíti sikerre a kormányost.

A Naubit oldalon a vitorlás regatták tervezett start- és kerülőbóják valamint a cél koordinátáit is feltöltik, ezért képes segíteni a pontos navigálásban az applikáció. Sok más érték mellett VMG sebességet is számol, ezzel is támogatja a kormányos stratégiáját. Az IoT hálózatra töltött adatok felhasználásával, 3D modell generálásával követhető a hajó mozgása.

A NauBit smartboat premium a hajó egyéb műszereivel is képes kapcsolatot teremteni, azok adatait is feltölti a hálózaton keresztül az adatbázisba.

Pontos széladatokkal szolgál, nem csak a látszólagos szél adatait, de a valódi szél értékeit is megmutatja a hajósnak. A pontos adatok birtokában valósághű 3D modellel követhető a hajó, a webes alkalmazással a parton lévő barátok, támogatók is virtuális utasai lehetnek a vitorlásnak.

Bármelyik smartboat megoldással weboldalon lehet követni a hajó adatait, azt meg is oszthatják a portálon, s akár közösségi oldalakra publikálhatják.

A NauBit smartboat megoldás a charter cégek részére is kínál olyan megoldásokat, amivel emelhetik szolgáltatásaik biztonságát, színvonalát, új élményt adva a hajó bérlőjének is.

A balatoni hálózatra alapozva a közeljövőben további fejlesztések is lehetségesek a régióban: szőlészeti, kertészeti megoldások nyújtására, nyaralók távfelügyeletére, kölcsönözhető kerékpárok követésére, fürdőzők és azok értékeinek biztonságát növelő eszközökre épülő szolgáltatások elindítása is szerepel a tervek között.