Késik a szüret a túl hideg tavasz miatt (sonline.hu)

Hiába van hetek óta tikkasztó hőség, a hideg tavaszi időjárás miatt legalább bő egy hetet csúszik a szőlőszüret Somogyban – írja a sonline.hu.

– Nagyon hideg volt az április és a május, emiatt nehezen indultak meg a hajtások – mondta el Varga Máté, a Varga Pincészet ügyvezetője. – Azt gondoltuk, hogy a nagy meleg majd behozza a késést, de úgy néz ki, nem így történik.

A tervek szerint az augusztus 10-ei héten kezdik a szüretet a Csabagyöngyével Ordacsehiben, bő egy héttel később, mint az előző években. Két éve már július 24-én a ládákban voltak a korai fajta fürtjei. Ez a szőlőfajta gyors szüretelést igényel, mert a darazsak és a madarak megdézsmálják, és az esős időre is érzékenyen reagál. – Jó hír viszont, hogy az ültetvényeket járva azt láttuk, a minőség kiváló és a mennyiség is rendben van, bízunk benne, hogy az idei egy kiváló évjárat lesz – jegyezte meg Varga Máté. Kiemelte: a száraz, aszályos időjárás miatt a kártevők, kórokozók nem tudtak elszaporodni, kevesebbszer kellett permetezniük, leginkább a gombás megbetegedéseket, a peronoszpórát és lisztharmatot tüntette el a száraz, meleg idő.