Keserű a méz a zalai méhészeknek – Átlag alatti mennyiséget gyűjtöttek (zaol.hu)

Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása megkeserítette a méhészek életét. Az elmúlt évtizedek egyik legrosszabb szezonjáról a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke, Somogyi Gyula beszélt a zaol.hu-nak.

A szakember szerint viszonylag jól kezdődött a méhészeti év, igaz, néhány gazdánál nagy problémát okozott az erős atkafertőzés. Összességében viszont jó erőben jöttek ki a télből, hiszen nem voltak kemény mínuszok.

– A méhek jó erőben indulhattak, s a kellemes tavaszi időjárásban a fűz, mogyoró, valamint a gyümölcsök virágzása kedvezően alakult – folytatta Somogyi Gyula. – Az első, talán legfontosabb méhlegelőnek a repce számít, azonban a dél-zalai városban és környékén viszonylag későn, április közepe táján indult a virágzása. Ráadásul a méhek alig egy hétig gyűjthettek jó minőségű nektárt, hisz’ a folytatásban beköszöntött az őszies időjárás, mely hűvös napokat és rengeteg esőt hozott. Fokozta a rossz helyzetet, hogy mindez egy hónapig tartott. Mire elkezdett javulni az idő, a növény elvirágzott, így a méhészek rendkívül kevés mézet pörgethettek ki.

A gazdák nem csüggedtek, várták az akácvirágzást, ám ez sem alakult számukra kedvezően. Kijelenthető: országos szinten nagyon kevés akácméz lett, de a dél-zalai mennyiség még azt is alulmúlta. A sokat látott méhészeket is meglepte ez az elkeserítő eredmény, hiszen ilyen nehézségekre még a legidősebbek sem emlékeznek. Somogyi Gyula szerint nem véletlen, hogy sok kollégája már azon gondolkozik, hogy abbahagyja a méhészkedést. A döntésük nem meglepő, ugyanis az atka mellett az időjárás elleni küzdelem szinte felemészti az energiáikat.

A teljes cikk itt olvasható.