Kerítéssel védik a teknősfészkeket a Kis-Balatonnál (tvkeszthely.hu)

A mocsári teknősök jelentős állománya él a Kis-Balatonnál. Becslések szerint a rókák, borzok és vaddisznók akár évi 10 ezer tojást is elpusztíthatnak a területen. Az állomány védelme érdekében kísérletbe fogott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és egy civil szervezet.

 A nemzeti park és a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság munkatársai a teknősfészkek védelme érdekében kerítettek el egy területet még április végén. Itt található a kétéltűek egyik legjelentősebb fészkelő helye. Átlagosan 6-12 tojást raknak a páncélosok. A szakemberek szerint az első három évet csupán a teknősök 2 százaléka éli meg.

Ez itt egy mocsári teknős kifosztott fészke – mutatja Magyari Máté, a nemzeti park ökológiai szakreferense.  Mint mondja, az idei szaporulat nagy részét az elmúlt évekhez hasonlóan kis ragadozók, elsősorban rókák ássák ki, és elfogyasztják a tojásokat. A kezemben tartott tojásokon látható a szemfognak a nyoma.

A szakember elmondta, már évek óta nagy károkat okoznak a ragadozók. A kikotort és megevett tojások száma szerény becslések szerint itt elérheti az évi tízezret. Az már biztos, hogy a teknősök bejutottak és fészkeltek az elkerített területen. A páncélosoknak szánt kisméretű nyíláson a kölyökróka is bejutott – ahogy az a vadkamerás felvételen is látható, de a varjú is lecsapott a kikotort tojásra.

Sőt a felnőtt róka is hajlamos a mancsával benyúlkálni. Alapvetően a kérdés az, hogy meddig megy el a róka, és meddig tudunk mi elmenni a gyakorlati megvalósítás terén, mert mint ahogy említettem, az egyik fontos irányvonal, hogy ezt költséghatékonyan tudjuk megtenni – mondta Magyari Máté.

A kerítés egy prototípus, egy kísérleti évben vannak a szakemberek. Hogyha valamilyen fokú sikert elérnek, akkor a következő évben nagyobb területen, több helyszínen fogják megvalósítani a teknősfészek-védelmi akciót.

A mocsári teknős védett állat. Országszerte megtalálható, tavak és folyók mentén, mocsaras területeken. A klímaváltozással csökkenek élőhelyei és a szaporodási sikere is, a hőmérséklet emelkedése az érzékeny tojásokra is rossz hatással van. A páncélosokat a ragadozók mellett az ember is veszélyezteti, a lassú állat gyakran pusztul el gázolás miatt – olvasható a Keszthelyi TV oldalán, ahol fotókon is bemutatják a teknősök védelmét.

további híreink