Hol lehet kapni az Év Strandételét 2018-ban? (welovebalaton.hu)

A Balatoni KÖR, a We Love Balaton és az Index idén is keresi azt az ételt, amely új lendületet adhat a balatoni strandgasztronómiának. Jelentkezni július 22-ig lehet az info@welovebalaton.hu e-mail címen, megadva a nevező elérhetőségét, a nevezett ételt, illetve azt, hogy melyik balatoni vendéglátóhelyen lehet megkóstolni a strandételt.

Kritériumok:

  • az étel egészséges, jó minőségű alapanyagokból készüljön
  • legyen egyszerű, de kreatív, nyárias
  • túlmutat az eddig uralkodó lángos-hekk irányon
  • gyorsan és büfékben is elkészíthető
  • akár elvitelre is alkalmas
  • szerepel a vendéglátóhely étlapján

 

A verseny
A Balatoni KÖR augusztusban osztja majd ki a díjat, a We Love Balaton pedig idén is együttműködő partnerként áll a kezdeményezés mellé, megszűri a jelentkezőket és összeállítja a végső győzelemre esélyes nevezők listáját.

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében elő lehet állítani, mert a végső cél, hogy a receptet más strandbüfék is átvegyék, ezzel megújítva az itthoni büfékultúrát. Az utóbbi években olyan nevezéseket kaptunk, amelyek néha már túl is gondolták a feladatot, ezért az idei évben kifejezetten olyan ételt keresünk, amely szinte bármelyik balatoni büfé étlapjára elférne, és nem szükséges az elkészítéséhez bonyolult konyhatechnológiai eszköz. Ugyanígy, kellő nevező esetén különdíjjal szeretnénk jutalmazni idén a nem újhullámos büféket is.

A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat (a Balatoni KÖR tagjainak kivételével). A szervezők többtagú zsűrit kérnek majd fel, hogy győztest válasszon, a zsűriben az Év Strandétele verseny korábbi győztesei közül Bezerics Dániel (Paletta) és Nagy-Golyán Nikolett (Kalóz Strandbisztró) is ott lesz. Ők idén nem indulnak a versenyen.

 

A beach food mozgalom
Három évvel ezelőtt indította el a Balatoni KÖR a BeachFood-kampányt annak érdekében, hogy a Balaton büfékultúrájának megújulását felgyorsítsák. Ezzel egy időben előbb az északi, majd a déli parton is indultak olyan büfék, akik a mirelit alapanyagokat friss, környékbeliekre cserélték, az unalomig ismételgetett kínálat helyett pedig új ételeket találtak ki.

 

A korábbi nyertesek

A versenyt 2015-ben a fövenyesi Kalóz nyerte a Harcsa & Krumplival, amely a balatoni fish&chips-nek felelt meg, 2016-ban a Kishableányban és a Palettában kapható Big MEKK-et választotta ki győztesnek a zsűri, 2017-ben pedig ismét a Paletta étele, a Pulled Ponty győzött.