Kerékpárút-fejlesztések startolhatnak Zala megyében

Támogatást nyert uniós pályázatoknak köszönhetően kerékpárút-fejlesztések indulnak Zala megyében Sármellék és Zalaszentgrót, valamint Kisrécse és Zalasárszeg között, összesen közel 400 millió forint értékben – a Zala Megyei Önkormányzat tájékoztatása szerint.

 

A Zala Megyei Önkormányzat vezetésével létrejött konzorcium a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett TOP-1.2.1-15 számú, Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívásra, Zala Kétkeréken – Kerékpárút-fejlesztés Sármellék és Zalaszentgrót településeken, valamint Kisrécse és Zalasárszeg településeken címekkel támogatási kérelmeket nyújtott be. Mindkét projekt támogatást nyert.

 

Sármellék és Zalaszentgrót

A Sármellék és Zalaszentgrót közötti kerékpárút-fejlsztő projekt célja olyan kerékpárforgalmi létesítmények megvalósítása, amelyek csatlakoznak a turisztikai attrakciókhoz, összekötik a térségi jelentőségű turisztikai vonzerőket, hozzájárulnak a kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosításához és fejlesztéséhez, ezáltal a helyi gazdaság élénkítéséhez, és a foglalkoztatás növeléséhez.

A projekt konzorciumi együttműködésben valósul meg, a konzorcium vezetője a Zala Megyei Önkormányzat. A konzorcium további tagjai: Sármellék Község Önkormányzata, Zalaszentgrót Város Önkormányzata, és a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft..

A 259.332.650,- Ft támogatás segítségével 2019. június 30-ig összesen 11934 méter hosszúságú kerékpárforgalmi létesítmény kiépítését vállalják a konzorciumban résztvevő települések önkormányzatai.

Sármelléken 7,577 km turisztikai célú, kerékpáros turisztikai útvonal kerül kialakításra. A Dózsa György úton nyitott kerékpársáv létesül, forgalomtechnikai elemek (burkolatjelek, táblázás) beépítésével. 3,00 m széles gyalog- és kerékpárút kialakítása valósul meg a meglévő aszfalt burkolatú gyalogjárda szélesítésével, forgalomtechnikai elemek beépítésével, a 76-os főút biztonságos keresztezésének kialakításával. A Zala utcában kétoldali 0,5-0,5 méter széles stabilizált útpadka kerül kialakításra, a Zala utca további szakaszán és az Ízek útján 1 réteg aszfalt fedőréteg építése történik meg, kiegyenlítő réteggel, árok kialakítással, továbbá 1 méteres burkolatszélesítés valósul meg, kétoldali 0,5 méter széles útpadka építésével. A jelenlegi földút nyomvonalán stabilizált mezőgazdasági földút kialakítása valósul meg töltés alapozással, árokrendszerek kiépítésével.     Aszfalt burkolatú, kétirányú kerékpárút létesül, töltés alapozással, a Sármellék felőli végén útelzáró sorompóval. Megtörténik a Zala töltés kerékpározás szempontjából történő megerősítése.

Zalaszentgróton a fürdőhöz vezető kerékpárforgalmi létesítmény valósul meg, összesen 4,357 km hosszúságban.

A Nyár utca – Akácfa utca – Szentpéteri utca vonalán Zalaszentgrót belvárosában, a meglévő kisforgalmú utakon 3852 m kerékpározható út kerül kialakításra, jellemzően forgalomtechnikai kijelöléssel.

A Termálfürdő bejáró útjának az országos közúthoz való csatlakozása, és tüskeszentpéteri bekötő út (Nyár utca) között 505 m gyalog- és kerékpárút kialakítása valósul meg.

A projekt keretében kerékpárosbarát projektelem is megvalósításra kerül: az építési tevékenység részeként kerékpáros pihenőhelyek kerülnek kialakításra, továbbá az útügyi műszaki előírásnak megfelelő kerékpártámaszok kerülnek telepítésre. A települések biztosítják a kerékpárosoknak szóló információszolgáltatást. A szükséges szervízszolgáltatások, és az alapvető szerviz egységcsomagok biztosítása a fejlesztett útvonalak mentén vállalkozók bevonásával történik.

 

Kisrécse-Zalasárszeg

A Kisrécse és Zalasárszeg közötti kerékpárút-fejlesztési projekt célja olyan kerékpárforgalmi létesítmények megvalósítása, amelyek csatlakoznak a turisztikai attrakciókhoz, összekötik a térségi jelentőségű turisztikai vonzerőket, hozzájárulnak a kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosításához és fejlesztéséhez, ezáltal a helyi gazdaság élénkítéséhez, és a foglalkoztatás növeléséhez.

A projekt konzorciumi együttműködésben valósul meg, a konzorcium vezetője a Zala Megyei Önkormányzat. A konzorcium további tagjai: Kisrécse Község Önkormányzata, Zalasárszeg Község Önkormányzata és a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft..

A 129 666 325,- Ft támogatás segítségével 2019. június 30-ig összesen hozzávetőleg 1700 méter hosszúságú kerékpárforgalmi létesítmény kiépítését vállalják a konzorciumban résztvevő települések önkormányzatai.

A projekt további célja a térségben lévő természeti értékek feltárása, magasabb szintű kihasználása, az aktív turizmus szélesebb körben való elterjesztése, a turisztikai kínálat növelése, a szezonalitás csökkentése. A projekt a térségben lévő természeti értékekre épülő turisztikai fejlesztést kíván megvalósítani, célja, hogy kerékpáros turistákat csábítson a kistérségbe, és a kerékpáros turizmus alapjait növelje Zala megyében.

A kerékpáros turizmus komoly lehetőség mind a turisztikai vállalkozások, mind az önkormányzatok számára, valamint hosszú távon munkahely teremtő hatása van, egyúttal kapcsolódik a Nagykanizsa közigazgatási határa és Kisrécse között TOP-3.1.1-15 Felhívásból létesítendő új kerékpárúthoz.

Közlekedési vonatkozásban alapvetően a 7511 jelű állami összekötő út érintett. A kijelölt nyomvonal egyes szakaszai a Mura-Dráva kerékpárúttal egybeesnek.

A Kisrécse – Zalasárszeg között fejlesztendő kerékpáros létesítmény hossza összesen kb. 1700 m.

A projekt keretében Kisrécse – Zalasárszeg között kétirányú kerékpárút valósul meg kb. 1,7 km hosszon, 2,4 m széles útburkolat két réteg aszfalttal, a szükséges vízelevezetési árok- és padkarendezéssel, valamint forgalomtechnikai megoldásokkal.

A projekt keretében kerékpáros-barát fejlesztések megvalósítására is sor kerül. A Zalakarosi Kerékpáros Centrummal történő megállapodásnak megfelelően elérhetővé válnak a kerékpáros szerviz szolgáltatások.

A térség kerékpáros-turisztikai profilja a biztonságos és akadálymentes kerékpáros úthálózat kialakítása, valamint hogy a kerékpározni szerető vendégek minden igényét kielégítse.