Kerékpáros szervizpontot alakítottak ki Gyenesdiáson (tvkeszthely.hu)

Kerékpáros szervizoszlopot avattak és BikeSafe akciót tartottak ma Gyenesdiáson. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányságnak köszönhetően immár kereket tudnak fújni és kisebb javításokat is el tudnak végezni a két keréken közlekedők a bicikliút mentén. Az ünnepélyes átadón elhangzott, az országos kerékpáros regisztrációnak köszönhetően egyre több bringa kerül vissza a tulajdonosához.


Kerékpáros szervizoszlop is segíti már a bringázókat Gyenesdiáson. A Bringatanya mellett számos szerszám áll rendelkezésre, amellyel a kerékpározók kisebb javításokat el tudnak végezni, de a kerekek felfújására is van lehetőség. Az oszlopot a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság telepítette a BikeSafe akció keretében. Az országos kerékpár regisztrációs rendszer 2014 óta működik sikeresen, mára több mint 80 ezer biciklit regisztráltak. Keszthelyen és környékén is népszerű a program.

„Elmondható, hogyha egy kerékpárt eltulajdonítanak, akkor nagyon nehéz dolga van a rendőrségnek, mert kevés adatot, kevés információt tudnak a tulajdonosok erről, ez alól a zalai emberek, a keszthelyiek sem kivételek. Talán hozzájárul ahhoz, hogy az utóbbi időben, ami kerékpárt eltulajdonítottak, nagy számban tudjuk visszaadni a tulajdonosoknak. Az, amelyik a BikeSafe rendszerben van regisztrálva, azt szinte 100%-ban biztos, garantált, ha megtaláljuk, visszaadjuk a tulajdonosának.” – tájékoztatott Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője.

A gyenesdiási szervizpontot pénteken délelőtt, ünnepélyes körülmények között adták át. Az eseményen részt vett Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője is. Gál Lajos, a település polgármestere elmondta, Gyenesdiás számára mindig rendkívül fontosak voltak a kerékpáros turisták, így nagy öröm, hogy a rendőrséggel együttműködve tudják segíteni a két keréken közlekedőket. Hozzátette, az elmúlt időszakban tájékoztató táblákat helyeztek ki és kerékpárutak, valamint kerékpáros pihenők kiépítése is tervben van.

„A Balatoni bringakörúthoz kapcsolódó, Keszthelyi-hegységbe felvezető, egyéb településekre átvezető kerékpárutak kiépítése nagyon lényeges volt az elmúlt időszakban. Most is dolgozunk egy újabb kerékpárszakaszon, hiszen a két strandunk közötti, Balaton-partra levezető kerékpárszakasz és sétány most van tervezés alatt és remélhetőleg egy éven belül már ez is működni fog. Nagyon örülünk, hogy a térségben több olyan kerékpáros pihenő is kialakításra került, így Gyenesdiáson is, ami szolgálja a bicikliseket.” – emelte ki Gyenesdiás polgármestere.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen szervez BikeSafe akciókat a megyében. Keszthelyen a Bűnmegelőzési Irodában egész szezonban lehetőség van a kerékpárok regisztrációjára. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a programnak köszönhetően jelentősen csökkent a kerékpárlopások száma és az eltulajdonított biciklik is nagyobb arányban kerültek vissza a tulajdonosaikhoz.

„’19-ben ez a tendencia markánsan tartja magát és – nem a zéró felé, de a csökkenést mutatja. Van egy látencia, amit csak becsülni tudunk. Sajnos a nagyobb értékű kerékpárokat sem megfelelően biztosítják, a kisebb értékűeknél pedig, vagy használt és már kifutóban van, ott nem nagyon tesznek feljelentést, miközben azért azokat is lopják. Nyilvánvalóan, aki felelős, a jó gazda gondosságával ügyel a vagyontárgyaira, ő azt megfelelően biztosítja és védi, de a BikeSafe program ezt a célt is szolgálja.” – tette hozzá Dr. Garamvölygi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési tanács kommunikációs igazgatója.

A szakemberek elmondták, mindig a kerékpár értékével arányosan kell gondoskodni a védelemről. Fontos, hogy a biciklit otthon is zárjuk le, hiszen a tároló ajtaja nem véd a lopástól. Emellett igyekezzünk mindig figyelmet fordítani a járművekre, biztonságos helyen, megfelelően lezárva parkoljunk azokkal.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.