Vadásztársaság támadja a siófoki Samsara fesztivált (somogy tv)

Még kérdéses, hogy idén lesz-e Samsara fesztivál Siófokon, a Töreki és Kiliti közé eső völgyben. A fesztivál neve egy szanszkrit kifejezésből származik, melynek a jelentése: örök körforgás. Ez a körforgás megakadni látszik, ugyanis az eddigi helyszínétől eltérően, idén egy olyan területet választottak a szervezők, amelyen a Balaton-Kiliti Vadásztársaságnak van vadászati joga, amely szerint a fesztivál zavarja az állatokat.

A vitát Siófok jegyzője dönti majd el – a Somogy tv tudomása szerint. (A hirbalaton.hu tudomása szerint a hatóságok döntik majd el a vitát. A jegyző a hatósági engedélyek megléte vagy nem léte szerint hozhatja meg határozatát az ügyben – a szerk.)

Van egy alapvető kérdés, ami az eddig lezajlott csatározásokban nem hangzott el: miért kellett eltérni az eddig sikerrel és békében lebonyolított, minden szükséges engedéllyel rendelkező fesztivál helyszínétől. A választ Tamás Lóránttól, a terület gazdájától és berendezőjétől kaptuk, aki telefonon azt mondta, hogy alapvető értékrendi különbségek merültek fel közte és a főszervező között. Czinkóczky Csaba szerint kinőtték a régi helyszínt, ezért vásárolták meg a közelben az új helyszínnek szánt, 40 hektáros területet.

(A tévéadásban elhangzott szövegek szó szerinti leirata olvasható a továbbiakban – a szerk.)

Czinkóczky Csaba főszervező: “Van egy vadásztársaság, és a vadásztársaság egy részének van komoly ellenérzése, és a probléma az volt, hogy nem volt párbeszéd, hanem üzengetések és feljelentgetések voltak, és ennek véget tudtunk tenni azáltal, hogy leültünk beszélgetni, és megismertük egymás világát, egymás álláspontjait, mi is elmondhattuk, hogy a fesztivál miből is áll, hogyan néz ki, hogy tudnánk együtt működni, és meghallgattuk a vadászok érveit is. Lett egy jegyzőkönyv erről a megbeszélésről, és a jegyzőkönyvből fog születni egy közös nyilatkozat, és ennek a finomításán dolgozunk most, a vadászoktól megkaptuk ezt az első verziót, mi is hozzátesszük a magunkét, ez hetek kérdése és meg fog születni egy olyan nyilatkozat, amiben közös hangot találtunk meg, és ami biztosítani fogja ezen a 40 hektáron békében el tudunk férni egymás mellett.”

A vadásztársaság elnöke szerint, amikor a szervezők megvásárolták a területet, ők már akkor aggályukat fejezték ki, hogy biztosítható lesz-e a terület kiemelt vadvédelme. Egy védőkerítés elbontása után azonban feljelentést is kénytelenek voltak tenni, és csak nagyon későn sikerült megkezdeni a párbeszédet a fesztivál szervezőivel.

Csomai György elnök Balaton-Kiliti Vadásztársaság:
“Kérésükre összehívtuk a vadásztársaságot, és ők azt mondták, hogy küldjük át a jegyzőkönyvet, és ehhez ők fognak javasolni, hogy, hogy tudnánk együttműködni, de most per pillanat még olyan kultúrájuk nincs ott azon a területen amibe ők vadkár enyhítést gondoltak, hát önök voltak kint a területen, látták, hogy gyepről van szó per pillanat, hát ott nem szokott akkora kár keletkezni, hanem a itt a tevékenységük kapcsán, gondolok itt a hangeffektus, a fényeffektus, az emberi humán tevékenység hosszú időre elűzi a vadakat, és így sérül a vadvédelmi törvény, amit a Magyar Országgyűlés hozott, amely biztosítja a vadnak a zavartalan rejtőzködését, táplálkozását, szaporodását, és a nyugalmát, mi ez ellen protestáltunk.”

Czinkóczky Csaba főszervező:
“Remény nélkül nem kezdtük volna el, három év munkája van ebben. Az idei fesztivál mögött legalább egy évi szervezés van, rengeteg elővételi jegy van, aminek a bevétele az a zenészek, jóga előadók, tanárok, professzoroknak a díjazása, tehát ami előre ki lett fizetve. Tehát egy olyan utcába mentünk be ahonnan nekünk nincs visszaút, tehát végig kell tudnunk menni, meg kell felelnünk a szabályoknak a törvényeket betartva, reménykedünk abban, hogy az engedélyt megkapjuk idén is, és hogy ennek az alapfeltétele tulajdonképpen, hogy mindennek megfelelni, mindenképpen a hatósággal és a vadásztársasággal együttműködve meg is fogjuk tenni.”

A fesztivál szervezői július 17-én Siófok jegyzőjéhez beadták az engedélykérelmet, aki majd a szakhatósági vélemények birtokában dönthet arról, hogy augusztus 8-án megnyílhat-e a fesztivál, de ehhez még a vadászoknak is lehet néhány szavuk.

Csomai György elnök Balaton-Kiliti Vadásztársaság:
Mert ő a hatóság, akkor nem tudunk mit tenni, nyilván a következményeket figyeljük, és a következmények miatt, nyilván még lesznek további lépéseink.