Képeslapok mutatják be Marcali történetét (sonline.hu)

A városi múzeum gondozásában jelent meg az a kiadvány, amely képeslapokon mutatja be a dél-balatoni Marcali múltját és jelenét. A Vidák Tünde és Huszár Mihály szerkesztésében napvilágot látott Üdvözlet Marcaliból! Egy somogyi város múltja és jelene képeslapokon című könyv kiadását Mihalics Géza és a marcali képeslapgyűjtők csoportja kezdeményezte – írja a sonline.hu.

 

– A kötet törzs­anyaga a Mihalics Géza és családjának tulajdonában lévő albumokból származik, amely kiegészült Lángi Béla, Tar Zoltán és Gágó Róbert marcali magángyűjtők lapjaival, valamint a Marcali Múzeum és a Zempléni Múzeum képeslapgyűjteményeinek példányaival – mondta Vidák Tünde, a Marcali Múzeum vezetője. Hozzátette:

– Egy-egy épületet, utcaképet ábrázoló képeslapból több változatot is bemutatunk. A korabeli postai szolgáltatás minőségére következtethet az olvasó a feladási és érkezési dátumok alapján. A könyv három fő fejezetben mutatja be a történeti értékkel rendelkező, a távolabbi és a közelmúltban kiadott képeslapokat. A város jelenkori arculatának bemutatására Horváth Krisztián fotós drónfelvételeket készített, amelyekből Matucza Ferenc grafikus tervezte meg napjaink képeslapjait.

A reprezentatív könyv a magyar mellett négy idegen nyelven – németül, angolul, románul és lengyelül – teszi megismerhetővé a várostörténet egyes szeleteit, így Marcali testvértelepüléseinek, illetve partnertérségének lakói anyanyelvükön szerezhetnek mélyebb ismereteket a városról. Köszönet illeti a gyűjtőket, hogy közkinccsé tették a birtokukban lévő képeslapokat, és így létrejöhetett ez a könyv, amely bepillantást enged Marcali településképének változásába, épületeinek történetébe az 1890-es évektől 2020-ig – írja a sonline.hu.