Képek, versek a 120 éves keszthelyi Balatoni Múzeumról (tvkeszthely.hu)

A Balatoni Múzeum több mint egy évtizede csatlakozott a Festészet Napjának rendezvényeihez, s célul tűzte ki, hogy ráirányítja a figyelmet a térségben élő művészekre, azok tevékenységeire. Hat éve már, hogy a Művészek Szabad Alkotóközössége (MŰSZAK) tagjainak nyári munkáiból kortárs művészeti kiállítást rendeznek a múzeumban, amely december 15-ig látható.

Havasi Bálint igazgató ajánlotta az érdeklődők figyelmébe azt a kiállítást, amelynek anyaga a Művészek Szabad Alkotóközösségének júliusi művésztelepen készült munkáiból került a látogatók elé. Festőművészek, irodalmárok szabadon fogalmazták meg elgondolásaikat a Balatoni Múzeummal kapcsolatban. A 120 éve alapított kiállítóhelyet a tábor előtt a művészek részletesen is megismerhették. Építményként, kiállításaiban és szellemiségében egyaránt – ez tárul a látogatók elé – emelte ki az igazgató.

“A Balaton kultusz ápolása, amelyet már 1898-ban is az alapítók célul tűztek ki, s ennek a Balaton kultusznak az ápolása az a sokszínű tevékenység, amelyet a Balatoni Múzeum végez, ez jelenik meg az alkotásokban is. A balatoni táj az a sokszínű kulturális és természeti örökség, amely a Balatont és a Balatoni Múzeumot jellemzi.” -mondta az igazgató.

A MŰSZAK egy hetében nem csak a választott témát írták vagy festették meg Cserszegtomajon. Megfogalmaztak egy olyan célt, melyhez felajánlották a tárlaton látható munkáikat is.

“Az idei telephez kapcsolódik annyiban Mikus Gyula, hogy a 3 évvel ezelőtt elkészített, Tirnován Tamás szobrászművész  Mikus Gyulának a Keszthely festőművészének és a Balaton festőművészének a szobrát, és mivel idáig nem került fölállításra, a MŰSZAK úgy gondolta, hogy képeket ajánlunk fel a Mikus hagyaték őrzőjének és, hogy azzal megteremtsük az alapot vagy addig gyűjtünk rá míg fel nem tudjuk állíttatni Keszthelyen Mikus Gyula szobrát” -adott tájékoztatást Takács Ferdinánd festőművész, a MŰSZAK alapítója.

A  2011-ben indult nyári művésztelep a művészet szabad mozgástere. Résztvevői szívesen emlékeznek vissza a közös munkára, az együtt töltött időre.

“Azt az érzést nagyon nehéz elmondani szóban, hiszen ott egy barátit társaság gyűlik össze, egy művészet szerető, alkotó baráti társaság gyűlik össze, aki felvállalja az alkotóhét minden gondját baját. A hangulatos esti beszélgetéseket, a töprengéseket az alkotás során.” – emelte ki Illésné Major Julianna festőművész.

A MŰSZAK alkotóinak munkáiból válogatott kiállítás december 15-ig látható a Balatoni Múzeumban – olvasható a Keszthelyi TV honlapján.