Kemenesi Gábor virológus: jobb az óvatosság a strandokon (infostart.hu/24.hu)

Egyelőre nincs megalapozott tudományos kutatási eredmény arról, mennyire fertőzőképes a vízben a koronavírus, a parton mindenesetre jobb az óvatos távolságtartás egymástól, és alkalmanként a maszkviselés – mondta Kemenesi Gábor virológus a 24.hu kérdéseire válaszolva. A portál arra volt kíváncsi, hogy van-e  félnivalónk a strandokon, mit jelent, hogy „levegőben is” terjed a koronavírus.

Itthon egyelőre nincs mitől tartani, de az európai járványügyi helyzet változásával nőtt a behurcolás kockázata is, ezért fontos az önfegyelem: ne most akarjunk külföldön nyaralni – mondta a 24.hu-nak Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja. Szerinte a belföldi mindennapi védekezés gyakorlatában nincs szükség változásokra.

 

Egyelőre nincs megalapozott tudományos kutatási eredmény arról, hogy az alapvetően cseppfertőzéssel, illetve most már a WHO által is elismerten beszédkor, illetve kilégzéskor a levegőbe kerülő aeroszolcseppecskékkel terjedő vírus mennyire fertőzőképes medencékben és a természetes vizekben. Az már kiderült, hogy bár a szennyvízből kimutatható az vírus örökítőanyaga, azonban többnyire nem fertőzőképes ebben a közegben.

Kemenesi Gábor szerint feltehetően hátrányosan hat a vírusra a medencék klórral kezelt vize, tavaknál, folyóknál, tengernél pedig a felhígulás nagyon fontos tényező. Az is egyénileg változó, hogy mekkora a megfertőződéshez szükséges vírusszám az egyes emberek esetében. Még ha ez meg is van a vírushordozótól a vízbe került nyálban, kérdéses, mennyi jut el belőle más fürdőzőkhöz. A virológus szerint ha ez jelentős lenne a járványban, már látnánk ilyen fertőzéseket.

Ettől függetlenül is kiemelten fontosnak tartja a strandokon is szociális távolság megtartását – különösen a büféknél való sorban álláskor, illetve a pihenőhelyek megválasztásakor -, a fertőtlenítést és esetenként a maszkviselést.

A teljes cikk a 24.hu és az infostart.hu oldalakon olvasható.