Kell-e tartani a hattyúktól a Balatonon? (fotókkal)

Remek program a Balatonon hattyúkat etetni, gyönyörködni a fenséges madárban, amely a 80-as évektől jelen lévő faj a térségben. Akadnak bőven, akik tartanak tőle, gyérítenék, szabályoznák az állományát. Valójában csak agresszív viselkedésük okozhat gondot, ha emberhez szoktatják őket.

P1500750

 

A természetvédelmi szakemberek beszámolói szerint a bütykös hattyú, illetve a balatoni élettér önmaga szabályozza a hattyúállományt, így nem kell tartani a túlzott elszaporodásától. Nem jelent különösebb problémát más fészkelő vízimadarakra nézve sem, miközben a tavak, vizek díszének számít.

P1500762

Amelyik hattyút rendszeres, sőt kézből történő közvetlen etetéssel túlságosan emberekhez szoktatják, az elveszíti az emberekkel szembeni félelmét, és bizonyos helyzetekben támadólag léphet fel. Különösen a fészkét védő hattyú hajlamos a támadásra, így jó tudni, hogy márciustól júniusig tart a költési időszaka.

P1500745

Ami az etetést illeti; kedvelt családi program egész vekni kenyerekkel érkezni a Balaton partra, és hattyút etetni. A tapasztalatok szerint ez csak akkor okoz megbetegedést, elhullást, ha savanyú, penészes pékárúval etetik a madarakat.

P1500772

P1500783P1500800

Hattyúk és hattyúetetés Balatonmáriafürdő partjainál.

(fotók: hirbalaton.hu)