Kékszalag: megszakad a gyengeszeles vitorlásversenyek hagyománya?

A csütörtökön kezdődő 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj tókerülő vitorlásverseny alkalmából az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) is elindította a hagyományos, versenyt segítő oldalát, amit érdemes folyamatosan követni, hiszen a verseny végéig folyamatosan frissül. A Siófoki Obszervatórium által készített előrejelzésekből úgy tűnik, hogy megszakad az utóbbi éveket jellemző, gyengeszeles versenyek hagyománya. Az első nap még csak visszafogottabb légmozgásra, de a második nap már erősebb északnyugati szélre számíthatnak a résztvevők.

 

Horváth Ákos, a meteorológiai szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának meteorológusa azt írta az OMSZ oldalán: a verseny időjárását egy nagy kiterjedésű, centrumával az országtól nyugatra elhelyezkedő anticiklon határozza meg. Pénteken hajnalban hidegfront is érkezik, amely szélfordulással és megerősödő északira forduló széllel jár. Ez az élénk-erős északias áramlás délutántól mérséklődik.

Csütörtökön a reggeli órákban a víz felett még gyenge, változó irányú légmozgás várható, amelyet délelőtt fokozatosan felvált a megélénkülő délnyugati (20-30 kilométer/órás) szél. A déli partnál a gyenge északias szél tovább kitart. Napnyugta felé gyengül a légmozgás.
Emellett változóan, majd túlnyomóan napos idő várható nagy valószínűséggel csapadék nélkül.
A víz felett 26-27, a parton 32 Celsius-fokos lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet, este 22 fok várható. A víz hőmérséklete 24, estére 25 fok körül alakul.

Pénteken a kora reggeli órákban érkezik a hidegfront, amelyet hirtelen északnyugatira forduló szél jelez, erős (45-55 kilométer/órás), a „kitett helyeken”, mint például a szigligeti öbölben, viharos (60-65 kilométer/órás) lökésekkel. Az egész Balatont átfújó erős szél délutántól lassan mérséklődik, de egy-egy erős (45-50 kilométer/órás) lökés az esti órákig előfordulhat. A jelenlegi számítások szerint a front alapvetően szárazan érkezik, de nem zárható ki teljesen egy-egy zivatar, amely rövid ideig tartó viharos (75-80 kilométer/órás) lökéseket is okozhat.
Az érkező front mögött megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel zápor vagy zivatar is kialakulhat.
Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet a víz felett 25, a parton 27 fok körül várható. A vízhőmérséklet 24 fok körül alakul – fejtette ki a meteorológus.

Az először 1934-ben kiírt Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye. Tavaly 556 hajó nevezett, hogy teljesítse a légvonalban mintegy 150 kilométeres távot a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Keszthely-Balatonfüred vonalon – írja az MTI.