Kék színbe öltözik este a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont

 

100 darab kék színű lufi emelkedett a magasba hétfő délután Balatonföldváron annak a kampánynak a részeként, amely világszerte áprilisban zajlik az autizmus világnapjához kapcsolódóan. A város Kék sétával, érdekvédelmi és pszichológiai témájú előadásokkal és a Balatonföldvári Látogatóközpont kivilágításával csatlakozott a kezdeményezéshez a kistérségben működő Aron Egyesülettel közösen.

Az ENSZ 2007-ben nyilvánította hivatalosan is az Autizmus Világnapjává április 2-át, ebben a hónapban ezért a figyelem az autizmusra, az autista emberekre irányul. Számos program igyekszik felhívni a figyelmet az autizmusra, az autizmussal élő társaink elfogadására. A betegség a világon milliókat érint, Magyarországon mintegy 100 ezer embert, vagyis minden 100. embert.

Az Autisták Országos Szövetségének országos kampányához évről évre csatlakozik a térségi ARON Egyesület, mely az AOSZ tagszervezeteként dolgozik a Siófoki Kistérségben élő, mintegy 60-65 autizmusban érintett család terheinek mérséklésén, az autista gyermekek iskolai integrációjának elősegítésén szemléletformáló programokkal és információnyújtással. A családok közösen vettek részt a hétfői Kék sétán és engedték fel együtt a kék színű lufikat.

Az Autizmus Világnapján világszerte kék fényben világítják ki az ikonikus épületeket, a londoni Big Bentől a New York-i Empire State Buildingig. Magyarországon a Parlament kupolájának kékre világítása mellett 2015-ben 29 városban 78 figyelemfelkeltő program valósult meg.