Kék korszak a Balatonnál (likebalaton.hu)

A kéknyelűből készült bort Badacsony kék aranyának is hívják. A likebalaton.hu cikkéből kiderül, hogy miért különleges ez a szőlő és ezek a borok, miért teszik ízbankba és szerveznek külön fesztivált a fajtának. 

– Találkozzunk! Nincs is jobb alkalom erre, mint májusban az orgona és az akác virágzása ideje. Egy kicsit fellélegzünk, és végre kóstolhatjuk a kéknyelű bortermelők munkáinak gyümölcsét, az izgalmas Badacsony kék aranyát. Május 14-én ezért gyűlünk össze, hogy megmutassuk a kéknyelű iránti elköteleződésünket. A kéknyelű iránti tisztelet és a benne lelt öröm egy nem mindennapi közös kötelék, amely összefűz minket – mondta Istvándy Gergely, a káptalantóti Istvándy pincészet borásza, az esemény ötlet és házigazdája.

Kék Korszak
– Mi a kéknyelűben hiszünk. A pincészet jövőjét a kéknyelű szőlőfajtában látom, amely az egész világon kizárólag a Badacsonyi borvidék dűlőin terem. Családunk kezdetektől közreműködött ennek a legendás magyar fajtának az újjászületésében. Több mint 20 éve a kéknyelű mellett köteleztük el magunkat. Az egyedülálló Kéknyelű Pezsgőt 2012-ben először a világon mi hoztuk forgalomba, és mutattuk be a nagyközönség számára. Szeretnénk felfedezni a fajta titkait, mellyel új távlatokat nyithatunk a borvidék számára.

– Jól tudom, készült egy borszéf is a fajtának?
– Igen, a Kéknyelű Ízbank a legjobb kéknyelű borok ízélménykészletét hivatott megőrizni a jövő badacsonyi borász nemzedékeinek számára. A Kéknyelű Ízlelő vakkóstolón a badacsonyi kéknyelű bortermelők és országos borszakértők kiválasztják azt az öt bort, ami a leadott tételekből a legmeggyőzőbb ízélményt nyújtja. A megőrzésre szánt mennyiség 5×50 palack. A kiválasztott borok tárolása egy egyedülállóan kialakított borszéfben történik, melynek tulajdonosa őrzője az ötletgazdája vagyok.

Kéknyelű piknik
– Mit nyújt a nagyközönségnek a májusi piknik?
– Egy csodálatos helyszínen egy egyedülálló sétálókóstolót szervezünk már harmadik alkalommal a Balaton-felvidéken. A Kéknyelű Piknik és Sétáló Kóstoló a találkozásokról, az ízekről, és egy különleges szőlőfajta kincseinek bemutatásáról szól. Milyen volt a 2021 évjárat? Mitől más a Kéknyelű? Milyen közös lehetőséget látnak a jövőben a borvidék borászai? Ezekre a kérdésekre biztosan választ kapnak a részvevők kóstolás közben.
Az Istvándy Ligetbe mintegy 10 badacsonyi pincészet több mint 30 kéknyelű tétellel várja a borkedvelő vendégeket, akik mesterkurzusokon is részt vehetnek, és megkóstolhatják a helyi mangalicából és szürkemarhából készült ételünket is. A naplementéhez Dj Ernő Piaf keveri majd a zenét.