Kedvelt a hajózás, de még kevés a vendég a Balatonon (zaol.hu)

Négy tóparti település együttműködési megállapodást írt alá a balatoni hajózási céggel. A turizmus élénkítését szolgáló egyezménnyel az elő- és utószezonban érkező vendégeknek kedveznek.

Hatodik éve indulnak el az előszezoni hajójáratok május elsején, Balatonmáriafürdőt, Balatongyörököt, Szigligetet és Badacsonyt érintve. Az idei első járat ünnepélyes fogadásakor a négy település együttműködési megállapodást írt alá a Balatoni Hajózási Zrt.-vel.

– Mint az elmúlt öt évben, idén is már májusban elindulnak, és a szezon után, szeptemberben sem állnak le a hajójáratok, hanem hétvégenként közlekednek. Hogy ne legyenek veszteségesek az elő- és utószezoni járatok, a négy település idén összesen 1,6 millió forinttal támogatja a működtetésüket – mondta el a Zalai Hírlapnak Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere.

A Balatonmáriafürdő és Balatongyörök között naponta többször közlekedő hajó – melyen 50-60 kerékpárt is lehet szállítani – mindennap egyszer tesz egy olyan kört is, amikor Szigligetet és Badacsonyt is útba ejti.

– Évről évre emelkedik az elő- és utószezoni hajójáratok kihasználtsága, de még mindig nem állnának meg saját lábukon önkormányzati támogatások nélkül. Mi pedig fontosnak tartjuk, hogy a már májusban a Balatonhoz érkezők is használhassák, és tudjuk, hogy a kerékpárosok is szívesen jönnek ebben az időszakban – mondta Balatongyörök polgármestere.