Katonás művészet Balatonakarattyán (balaton.vehir.hu)

Immár 26. alkalommal nyílt meg a Katonai Képzőművészeti Alkotótábor, melynek helyszíne az elmúlt évhez hasonlóan idén is a balatonakarattyai MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ. Szeptember 9-19 között 12 katonai szervezettől 29 aktív és nyugállományú alkotó kap lehetőséget a gyakorlásra, fejlődésre.

 

A tábort Breznay András festőművész és Tamus István grafikusművész irányítja.

Az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ sok évnyi szünet után 2016-ban adott ismét otthont a Katonai Képzőművészeti Alkotótábornak. A páratlan környezet kimeríthetetlen lehetőségeket tartogat az alkotóknak, így idén is Balatonakarattyát választották helyszínül.
A tábort Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka nyitotta meg. Kiemelte: a műhely színvonalát mutatja, hogy sok olyan, évről évre résztvevő kolléga van, akinek már nem is nagyon van mit tanulni, csak gyakorolni és finomítani a vonásokat.

A tavalyi kötött témaválasztás után idén az alkotókra van bízva, mit örökítenek meg, így a parancsnok megragadta az alkalmat, hogy figyelmébe ajánlja az alkotóknak: novemberben ünnepli a Honvéd Üdülő a 100 éves jubileumát, így a gyönyörű környezet, a 30 hektáros park és a Balaton mellett a patinás épületek is témául szolgálhatnak a művészeknek.

A táborban elkészült munkákból 2018-ban, a Magyar Kultúra Napján, a Stefánia Galériában nyílik kiállítás.