Kártérítés jár a gazdáknak a boglári borvidéken a zárlat miatt (sonline.hu)

A Boglári Borvidéket érintő zárlatról adott ki tájékoztatót a Somogy Megyei Kormányhivatal. Fontos tudnivaló, hogy növény-egészségügyi zárlat nem a szőlőre, mustra, borra vonatkozik, ezeket szabadon ki lehet vinni a zárolt területről. A zárlat a tüneteket mutató növények kivágását jelenti, s azt, hogy a területről származó szőlő szaporítóanyag forgalomba hozatalát korlátozza.

A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmát először a borvidéken tavalyelőtt mutatták ki Karád térségében. Az idén a NÉBIH megbízásából egy szakember és a SMKH növény-és talajvédelmi osztályának felügyelői vettek mintát a borvidéken. Először szeptember végén érkezett eredmény nyolc pozitív mintáról, amelyek három területről származtak Balatonboglár, Szőlőskislak és Karád térségéből. A jogszabályi előírások szerint a fertőzött tőkék körül egy kilométeres körzetre zárlatot kellett elrendelni. Az érintett ültetvényeket kötelezően szemlézni kellett, ez 500 hektár bejárását jelentette. A szemlén a szakemberek spray-vel jelölték meg a fertőzött tőkéket. Ezután küldték ki a tulajdonosoknak és földhasználóknak, vagyis mintegy 420 érintettnek a növényegészségügyi zárlati határozatokat. Közben újabb pozitív mintát találtak, ezért Balatonlelle déli részén is egy kilométeres zárlatot rendeltek el. Ezen az új 150 hektáros területen 2018 augusztusában végzik el a szemlét.

A zárlattal sújtott területen az összes gyanús, tüneteket mutató tőkét ki kell vágni. Ellenkező esetben félmilliótól 100 millió forintig terjedő bírságot kockáztatnak. A megsemmisített tőkék után kártalanítás jár, ezt a kérelmet a kormányhivatal növény-és talajvédelmi osztályán kell benyújtani. Az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés támogatására a jövő évben is lehet pályázni kedvezőbb feltételek mellett.