Kárpátaljai gyermekek a Balatonnál (Magyar Idők)

Július közepétől augusztus végéig hat turnusban ezer kárpátaljai magyar és ötszáz ukrán nemzetiségű gyermek üdülhet Zánkán az Erzsébet-program jóvoltából. – Az anyaország a felelősségvállalás jegyében a leginkább rászoruló gyermekeknek és rajtuk keresztül a családjaik­nak kívánt és kíván támogatást nyújtani magyarországi üdülési lehetőség formájában – nyilatkozta a Magyar Időknek Berki Károly, a táboroztatás szervezésében komoly szerepet vállaló Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség irodavezetője.

– A kárpátaljai magyar gyermekek július közepétől augusztus végéig hat turnusban üdülnek a zánkai táborban. Július végétől olyanok is ellátogatnak Magyarországra, akik nem magyar anyanyelvűek, ám magyar nyelvi képzést kapnak az ukrán tannyelvű általános iskolákban – nyilatkozta lapunknak Berki Károly, a táboroztatás szervezésében komoly szerepet vállaló Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség irodavezetője. Ebben az évben összesen ezer kárpátaljai magyar és ötszáz ukrán nemzetiségű, magyarul tanuló fiatal nyaralhat a zánkai Erzsébet-táborban.

– A kárpátaljai magyarság történetének egyik legsúlyosabb válságát éli meg. Az anyaország a felelősségvállalás jegyében a leginkább rászoruló gyermekeknek és rajtuk keresztül a családjaiknak kívánt és kíván támogatást nyújtani magyarországi üdülési lehetőség formájában – indokolt Berki Károly.

A program 2015. április 29-én kezdődött, amikor a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Kisvárdán együttműködési szerződést írt alá.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógus­szövetség a kárpátaljai magyar pedagógusok érdekvédelmi szervezete. Vállalt feladatai közé tartozik a vidék magyar tannyelvű iskoláinak minőségi fejlesztése, a magyarul oktató pedagógusok és az oktatás érdekeinek képviselete. Már évek óta szervezik a pedagógusok kül- (magyarországi, erdélyi) és belföldi továbbképzését, a diákok tantárgyi vetélkedőit, magyarországi és szülőföldi nyári táboroztatását. Ösztönzi és támogatja a kárpátaljai magyar pedagógusok azon kezdeményezéseit, amelyek elősegítik a szülőföldjükön élő magyar diákok esélyegyenlőségének megteremtését, azonosságtudatuk kialakulását, elmélyítését, a magyar nyelv, a tudomány és a kultúra ápolását. Berki Károly kérdésünkre közölte: az Erzsébet-program kezdete óta már csaknem 6000 kárpátaljai gyermeket táboroztattak Zánkán, illetve az erdélyi ivói gyermektáborban. A program szervezése komoly kihívás elé állította szakmai szervezetüket, ugyanis Ungvártól Rahóig kellett szervezniük, mozgósítaniuk az iskolákat, gyermekeket, tanárokat.

A tervek szerint a strandolás és csúszdázás mellett sárkányhajózás, sétahajózás, óriástrambulinok, zenés ismeretterjesztő programok, közös daltanulás, esti táncházi és koncertprogramok, színházi előadások színesítik a tábori életet. A táborozó csoportok a balatoni nyaralás zárásaként többnyire a Parlamentbe is ellátogatnak majd.

A kárpátaljai és ukrán gyermekek táboroztatása része az Erzsébet-programnak, amelynek keretében 2012–2016 között összesen csaknem 400 ezer gyermek üdülhetett szinte térítésmentesen két belföldi (Fonyódliget, Zánka) és egy határon túli, erdélyi (Ivó) helyszínen. Tavaly minden korábbinál több, majdnem 90 ezer gyermek vakációzhatott az Erzsébet-táborok szervezésében. Ez a szám 2017-ben a tervek szerint megközelítheti a 100 ezret. Tavaly 4,36 milliárd forint költségvetési támogatással valósultak meg a programok, míg idén ennél is több, 5,15 milliárd forint központi támogatást fordít a gyerekek táboroztatásához és az egyéb programok lebonyolításához kapcsolódó feladatok megvalósítására a kormány. Az Erzsébet-táborban megfordult gyermekek száma az év végére eléri a félmilliót.