Kardos Gábor: főpolgármestert a Balatonnak! (hang.hu)

Mind a pénz, mind pedig a szellemi hozzáadott érték nagyságrendekkel több volt a Balaton fejlesztését illetően a Kádár-rendszerben, mint amennyit a rendszerváltás óta látunk – véli Kardos Gábor filozófus és borász. A Balatoni Kör ötletgazdájával és szóvivőjével a Balaton modern urbanizálásáról, a közigazgatás újragondolásáról, a harminc éve ápolt kádári retróról és a követésre érdemes hagyományokról, valamint a „Magyar Tenger” hazugságáról beszélgetett a Magyar Hang munkatársa.


A Balaton mindenkié egy rossz szlogen, rossz üzenettel. Ez a legtöbb ember számára annyit jelent, hogy a Balaton egy nyári úszómedence, amelybe százezrével moshatják bele a fürdőzők napolajas testüket, és a partján lángost ehetnek. Ez tömény kádári retró – erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Kardos Gábor.

Szerinte évtizedek óta a fő strukturális probléma, hogy a tó egésze állami tulajdon, tehát a Balatont érintő kérdések Budapesten, központosítva dőlnek el. Meggyőződése, hogy szükség lenne egy közvetlenül választott balatoni főpolgármesterre, amely ahhoz hasonló felhatalmazással működhetne, mint Budapesten. Az egyes települések pedig a főváros kerületeihez hasonlóan továbbra is önkormányzatként funkcionálhatnának – írja a Magyar Hang.