„Karcolja” a nyugat-európai béreket a balatoni (hirtv.hu)

Jelentősen nőtt az elmúlt években a bére a balatoni szakácsoknak, akiket magasabb fizetéssel próbálnak itthon tartani. Az utánpótlás pedig biztosítottnak tűnik, ugyanis a fiatalok körében egyre népszerűbb ez a foglalkozás – a Hír Tv közlése szerint.

Balatoni, budapesti és horvátországi iskolák diákjaiból álló csapatok sürgölődtek tavaly ősszel a Siófokon megrendezett balatoni gasztronómiai versenyen. A szakácsnak tanuló diákoknak kevés lehetőségük van, hogy megmérettessék magukat, ráadásul vágynak a modern tudásra is – mondja a siófoki szakképzési centrum vezetője.

„Ha a médiában nézem a gasztronómia megjelenését, a főzőműsorokat, vetélkedőket, showműsorokat, nagyon komoly branddé nőtte ki magát ez a terület, viszont én azt gondolom, hogy pláne itt a Balaton mellett nagyon komoly gazdasági ágazatról is beszélünk, ha a gasztronómiát emlegetjük, ehhez nyilván olyan szakemberek kellenek, amelyek, vagy akik hosszabb távon dolgoznak ebben az ágazatban, hozzájárulnak az ágazat fejlődéséhez” – jelentette ki a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója, Szamosi Lóránt.

Ezt felismerve Siófokon hamarosan olyan felnőtteknek szóló kétéves szakácsképzés is indul, amelyre érettségivel lehet csak beiratkozni, és neves séfek oktatnak majd. Az itt végzők pedig jó fizetésre számíthatnak, a Balatonnál dolgozó szakácsok 300ezer forintnál többet is hazavihetnek havonta, és egyre több az egész éves állás.

„Meg tudja részben közelíteni ugye azokat a nyugat-európai béreket, amiért a kollégák külföldön dolgoznak, sokan vannak, akiknek sokat számít az, hogy a családjuk közelében maradhatnak, mindig hazamehetnek esténként aludni a saját ágyukba, nem beszélve a hazautazás költségeiről egy külföldi munka kapcsán, én azt gondolom, hogy ez már ha nem is teljesen nyugat-európai bérszínvonal, de legalábbis elgondolkodtató” – mondta a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, Hoffmann Henrik.

Hoffmann Henrik szerint az éttermi konyhák modernizálása is enyhíthetne a vendéglátóhelyek munkaerőhiányán, hiszen minél jobban gépesítettek a konyhai munkafolyamatok, annál kevesebb dolgozóra van szükség – írja a hirvt.hu.