Karbantartás miatt nem használható az ivókút (balatonfured.hu)

A Nagyfenyő dűlőben lévő Polányi-savanyúvízforrás kútjának gépészeti karbantartása miatt a Szekér Ernő savanyúvíz-kifolyó jelenleg nem üzemel. Az átmeneti időszakban az azonos vízbázisra épült és közel azonos paraméterekkel bíró Berzsenyi-savanyúvíz forrás vizét lehet fogyasztani- írja a város honlapja.

A füredi szénsavas források nemzeti értékeink része. A Veszprém Megyei  Értéktárba történő felvételéhez készült javaslatban található az alábbi leírás:

A Polányi-kutat a telken létesített kutatóaknák egyikéből alakították ki. A kútaknát betongyűrűkkel és bauxitcementtel zárták el a talajvíztől. Vörösfenyővel bélelték ki, az akna belsejét acélcsövekkel mélyítették le a vízzáró agyagrétegen át. A kútaknát fenyődeszkával fedték, erre anyagot döngöltek, majd erre betonréteget öntöttek. Az évek folyamán az vascsövek elkorrodáltak, a kút vize már az 1950-es évek elején ivásra alkalmatlanná vált. 1987-ben Szekér Ernő kezdeményezésére lelkes fürediek közreműködésével megkezdődött a forrás újrafoglalása. 300 méterről, 5 méteres szintkülönbséget kiküszöbölve vezették el a vizet a 71- es műút mellé, az itt kiépített kútból már 1989 őszén folyt a víz. Körülötte pihenőparkot is kialakítottak. Az új kutat eredetileg Berda Józsefről vagy Weselényi Miklósról tervezték elnevezni, de végül az 1988-ban elhunyt Szekér Ernőről kapta nevét. Dibusz László avatta fel 1994. október 22-én.