Karanténszálló lesz a balatongyöröki volt kormányüdülőből

Egy hete intenzív felújítási munkák zajlanak a hat éve parlagon heverő balatongyöröki volt kormányüdülőben, hogy alkalmassá tegyék az ingatlant karanténszálló kialakítására. A Kastély Hotel nevű komplexum rendbetételével, újrabútorozásával hétfőre kellett volna végezni a polgármester tudomása szerint, de még javában zajlanak a munkálatok. Biró Róbert arról is beszámolt a hirbalaton.hu-nak, hogy milyen a helyzet és a hangulat a tóparti kistelepülésen.

Balatongyörök pár éve állami segítséget kért a helyi védettséget élvező volt kormányüdülő, a Kastély Hotel megmentéséhez, miután bezárták az addig eredményesen üzemelő ingatlant, a felújítására nem került sor, és az állami vagyonkezelő többször is sikertelenül próbált túladni rajta. A település a feldarabolástól féltette leginkább a közel 15 ezer négyzetméteres területtel, 48 szobás főépülettel és 20 faházzal rendelkező tó-közeli komplexumot, ahová egy nemzetközi művésztelepet álmodott, és amit kész lett volna átvenni üzemeltetésre az államtól, de nem kapta meg.

 

Rohamtempóban dolgozó munkások lepték el az üdülőt

A koronavírus miatt kialakult helyzetben jól jött az üres ingatlan a szükségessé váló állami intézkedésekhez, és sor kerül a felújítására is. A polgármester beszámolója szerint több tucat teherautó jár-kel egy hete a településen, mintegy száz ember dolgozik feszített tempóban; festenek, felújítanak, kertészkednek, és a régi bútorokat konténerekbe dobják.

Biró Róbert azt is elmondta, nem kapott eddig semmiféle tájékoztatást, és a Belügyminisztériumnak március 17-én elküldött levelére sem érkezett még válasz a Kastély Hotellel kapcsolatban, így az információi az ingatlannál dolgozóktól származnak. Tudomása szerint a konyhát is beindítják, hogy teljes körű ellátást biztosítsanak a külföldről való hazatérés, vagy megbetegedés miatt elkülönítendő, kórházi kezelésre nem szoruló személyek számára.

–  Örülünk, hogy a több öt éve elhanyagolt ingatlant rendbe hozzák, és a lakosság többsége megértően fogadja azt is, hogy karantén céljából – fogalmazott a polgármester.  Egy őrzött objektumtól nem tartanak annyira, mint a szabályokat be nem tartó, a nyaralójukba mindenhonnan hirtelen leköltözőktől – fűzte hozzá. Balatongyörök mintegy 2 ezer ingatlanjának mindössze negyedében élnek állandó lakosok, a többi nyaralóként funkcionál, így ez a jelenség fontos kérdéseket vethet fel az ellátásban – véleményezte.

 

Már komolyan veszik az idősek a helyzetet

A polgármester arról is beszámolt, hogy míg az elmúlt héten a településen élő idősek nemigen vették komolyan a figyelmeztetést, visszautasították az önkormányzat által felajánlott segítséget, a hétvégén nagyot változott a helyzet. A kormányzati kommunikáció és a külföldről jövő riasztó hírek is segíthettek ebben, hiszen Olaszországban egy balatongyöröknyi ember halt meg pár nap alatt – fogalmazott a település első embere. Balatongyörök lakossága 44 százalékban 60 év feletti, akik közül 40-50 idős ember él egyedül. Az utóbbiak negyede immár folyamatosan kéri a segítséget a gyógyszerek, élelmiszerek beszerzéséhez.

–  Egyelőre győzi a munkát a hivatal, de eljöhet az idő, hogy szükségünk lesz a polgárőrség vagy az önkéntesek támogatására. Szerencsére az emberek összetartóak, több felajánlás is érkezett már a helyiek részéről, és tudomásunk van arról is, hogy az idős emberek többségének a máshol élő családtagjaik, vagy a szomszédjaik nyújtanak segítséget, hogy ne kelljen kockázatot vállalva kimozdulniuk otthonaikból. Az önkormányzat mától a szociális meleg ételt is házhoz szállítja – tette hozzá.

 

A Koronavírus Sajtóközpont válasza

Elküldtük kérdéseinket a Belügyminisztériumnak arról, hogy mikor nyit ki a karanténszállóvá alakított balatongyöröki Kastély Hotel, és hány ember befogadására lesz alkalmas. Az alábbi gyors, ám konkrétumot nem tartalmazó válasz a Koronavírus Sajtóközponttól érkezett:

„Az Operatív Törzs a szükségleteknek megfelelően bővíti az elhelyezési tartalék objektumokat. Ezek többféle típusúak, a feltétel az, hogy a járványügyi előírásoknak megfeleljenek és komfortosak legyenek.

Vigyázzunk egymásra!

Koronavírus Sajtóközpont”