Karanténszálló lehet a balatongyöröki BM-üdülőből (nepszava.hu)

A helyiek csak sejtik, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban próbálják lakhatásra alkalmassá tenni a kastélyszerű, öt éve használaton kívüli egykori üdülőt.
Gőzerővel takarítanak, festenek a balatongyöröki hajdani BM-üdülőben. A helyiek csak sejtik, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban próbálják lakhatásra alkalmassá tenni az 1934-ben épült, kastélyszerű, öt éve használaton kívüli egykori üdülőt, ám hivatalosan senki sem értesítette őket.

– Napokkal ezelőtt rákérdeztem a Belügyminisztériumnál, mi a szándékuk az épülettel, ám nem kaptam választ – mondta a Népszava megkeresésére Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere. – Így csak arról tudunk, amit látunk: tataroznak, emellett felszerelik és beüzemelik a konyhát.

A faluvezető hozzátette, nem hivatalos forrásból úgy értesültek, karanténszállóként akarják hasznosítani az egykori üdülőt, de nem betegek számára, hanem olyanoknak, akiknél megfigyelésre két hétre elrendelik az elkülönítést, mert például külföldről jönnek haza.

Arra a kérdésünkre, hogy a helyiek miként vélekednek a titkos munkálatokról, az esetleges karanténszállóról, a település vezetője azt mondta: nemhogy aggódnának emiatt, inkább a hasznát látják.

– A Balatonról is sokan kimentek korábban dolgozni Ausztriába, Németországba. Hazatérvén nem akarják veszélyeztetni a családjukat, ám nem is akarnak messze költözni tőlük, így a györöki BM-épület tökéletesen megfelel majd számukra. Úgy tudjuk, nagyjából 70-80 ember fogadására lesz alkalmas az épület, s azt hallottuk, a jövő hétre be akarják fejezni a tatarozást – magyarázta Biró Róbert a Népszavának.