Kapósabbak lettek a balatoni nyaralók (magyaridok.hu)

A jelek szerint a legnépszerűbb balatoni települések ingatlanárai elérték a budapesti árszintet, több helyen már félmillió forintos négyzetméterárak jellemzők, miközben a tó partján nagyszámú új lakás épül. Eközben az alacsonyabb árfekvésű Velencei-tónál is mennek föl az árak, részben a székesfehérvári lakáspiac fellendülésének hatására.

Nemcsak a lakás-, hanem a nyaralóépítés is fellendülőben van a statisztikai hivatal adatai szerint. Az üdülőépítések száma ugyan kisebb arányban nőtt, de az utóbbi évekből így is kiemelkedik a múlt év, amikor országszerte csaknem 370 ingatlant építettek erre a célra.

A Balaton partján ugyanakkor a lakásfejlesztések is igen intenzíven zajlanak. – A kiadott építési engedélyek és a több ezer, még csak tervezőasztalon lévő ingatlan révén az átadások száma az elkövetkezendő néhány évben fog tetőzni – mondta Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki vezető értékesítési tanácsadója.

A Balaton és környéke a mai napig a legnépszerűbb célpont, ahol egyre többen szeretnének második lakást, nyaralót venni. Bár Katona Tamás szerint sokak gondolatában a balatoni nyaraló a mai napig kis házat és telket jelent gyümölcsfákkal vagy szőlővel, a jelenlegi vásárlók egyre inkább új építésű, part menti, panorámás társasházi lakásokat keresnek.

Ezek árszínvonala jóval magasabb, de nem kizárólag a magasabb komfortfokozat, hanem a közvetlen vízkapcsolattal rendelkező építési telkek korlátozott száma miatt is.
A befektetők számára is egyre vonzóbb a Balaton környéke, több település mostanában látott hozzá új üdülőterületek kijelöléséhez, parcellázáshoz és közműfejlesztéshez.

– A vevők nagy része már nem szeretne egész évben bajlódni egy kert és egy önálló nyaralóépület karbantartásával. Jól megközelíthető apartmanra vágynak, olyan lakásra, amelynek fenntartása annyi energiabefektetést sem igényel, mint egy kis kertes nyaralóé.

A tulajdonos megérkezik, beáll a parkolóba, és öt perc múlva már nyaral – fejtette ki Katona Tamás.
– A nyaralók iránti kereslet az utóbbi években élénkült, mivel egyre több család engedheti meg magának, hogy e célra vásároljon – mondta a Magyar Időknek Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A hirdetési oldal adatai szerint a legnépszerűbb balatoni településeken az árak elérték a budapesti szintet: Balatonfüreden egy lakás négyzetméteréért 575 ezer forintot, Tihanyban 700 ezret kérnek, de a déli part fővároshoz közeli településein, így Siófokon, Zamárdiban és Szántódon is 450-500 ezer forint az átlagár.

Balogh László megjegyezte, a legfelkapottabb településeken kívül azért jóval olcsóbban, 200 ezer forint körüli fajlagos árakon is lehet nyaralót vásárolni.
Noha a Velencei-tó árai továbbra sem érik el a Balatonét, a szakértő szerint ott is több árfelhajtó tényezővel kell számolni. Egyrészt a székesfehérvári lakáspiac élénkülőben van, ami a közeli településeken is érezteti hatását.

Másrészt a Velencei-tó egyes települései a fővároshoz is viszonylag közel fekszenek, ezért sok budapestinek jelenthet alternatívát.
A Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentése szerint a nyaralóövezetek közül a Balaton-partnál, a Dunakanyarban és a Velencei-tó–Vértes körzetben az országos átlagnál lényegesen magasabb ingatlanárak jellemzők.

A Balatonnál fekvő településeken a 2015–2016-os adásvételek alapján 280 ezer forintos fajlagos átlagár volt jellemző, ami alig 15 százalékkal kisebb a fővárosi áraknál. A jelentés szerint a balatoni ingatlanok kimondottan értékállók.