Kapolcska: gyerekeknek tehetségkutató tábor és minifesztivál (magyaridok.hu)

Márta István, a Művészetek Völgye alapítója tehetségkutató tábort és fesztivált indít a Balaton-felvidéki Kapolcson: a Kapolcska szervezői 9 és 15 év közötti fiatalokat hét alkotói szekcióban képeznek szombattól hat napon keresztül, majd a tábor végeztével a résztvevők háromnapos minifesztivál keretében a közönség előtt mutatják be a tanultakat.

A fesztiválalapító a célok között a kistelepülés fiataljainak foglalkoztatását is kiemelte.

Hét önálló szekcióban 120 gyermek foglalkoztatását teszi lehetővé az idén hagyományteremtő szándékkal induló Kapolcska program, amelyet a Művészetek Völgye alapítója, Márta István álmodott meg többek között a hagyományőrzés és a kistelepülésen élők felzárkóztatásának gondolatával. A rendszerváltás évében az Eger-patak völgyé­ben létrejött Kapolcsi Művészeti Napok, később Művészetek Völgye fesztivál alapítója jól ismeri a környék lakóit. Lapunk érdeklődésére azt is elmondta, tizenhat kapolcsi fiatalnak adnak lehetőséget az önképzésre, és mint az a völgynapokon szokássá vált, több helybélit vonnak be idén is a program munkálataiba.
A Kapolcska szervezői hét alkotói szekcióban képezik a 9 és 15 év közötti fiatalokat egy héten keresztül
Noha ez a rendezvény lényegesen különbözik a Művészetek Völgyétől, valamiképp mégis a „Kapolcs brand” folytatása, hiszen ugyanazon a minőség­alapú, értékteremtő és közösségfejlesztő gondolaton nyugszik, mint a rendszerváltás óta minden évben létrejött összművészeti találkozó. Márta István szavai szerint gyermek- és családcentrikus programról van szó, a mottója, akár a „gyermekszerető szülők és a szülőszerető gyermekek” lehetne. „Kulturális és oktatási startup az idei program, amelybe kezdetben a szomszédos települést, Vigándpetendet is bevesszük. Azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok néhány napra a virtualitásból kiszakadva, a természetben is megéljék a sokszínűséget és izgalmat, ezalatt megismerkedjenek az alkotás örömével, közösséget építsenek.”

A Hagyományok Háza vezetői alkotják a népművészeti szekciót, a színházművészeti foglalkozást Végh Ildikó, a Katona József Színház dramaturgja irányítja, a komolyzenei részlegért Kovács Zalán László tubaművész felel, a kamara­zenei és improvizációs szekciót Szirtes Edina Mókus hegedűművész, zeneszerző vezeti, a médiakommunikációs foglalkozásokat Papp László, a Szent László Gimnázium médiatagozatának vezetője fogja irányítani, a kézművescsoport élén Bordács Andea, a Levendula Játszóház és Alkotóműhely vezetője és Szurdi Éva kerámikus állnak, a Hello Wood demo tábor pedig Huszár András gondolatai és vezetése alapján valósul meg.

Szintén a kapolcsi fesztivál mintá­jára megnyílnak a porták: kilenc udvar csatlakozott házias ételeivel a Kék Abrosz kezdeményezéshez, de a helybeliek a szállásadásból és a koordinációból is kivehetik a részüket.

Érdeklődésünkre Márta István elmondta, a kulturális kormányzat nyolcvan százalékban járult hozzá a program megvalósításához, de a Magyar Művészeti Akadémia és a főváros, valamint Kapolcs önkormányzata is támogatta őket ebben az évben. A közösségi és részfinanszírozás is része a Kapolcska fejlesztésének: a völgybe érkező látogatóknak lehetőségük van minimum ezer forintos támogatói jeggyel segíteni a rendezvényt.