Kampány a vonattal utazók biztonságért

A biztonságos vasúti közlekedésre, valamint az alapvető vasúti közlekedési szabályok betartására hívta fel az utasok, a turisták és a nyaralók figyelmét kedden és szerdán a  fonyódi vasútállomáson a MÁV, a MÁV-START és a helyi rendőrkapitányság- áll a MÁV Kommunikációs Igazgatóság sajtóközleményében.

Tekintve, hogy a sérülések nagy része egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne, a szervezők remélik, hogy minél többen részt vesznek az eseményen. A kampányt idén megszervezték már Nagykanizsán, Kecskeméten, Egerben, Hajdúszoboszlón, Miskolcon, a 17. FINA Világbajnokság idején Balatonfüreden, majd Siófokon, illetve ismét Balatonfüreden, a vizes vb masters versenyeihez kapcsolódóan. Idén augusztus 23-tól 26-ig a Szegedi Ifjúsági Napokon tartják meg, ősszel pedig Pécsett, Mátészalkán és Zircen.

Tavaly 21 utasbaleset (ebből 3 súlyos sérüléssel járó) történt Somogy, Fejér, Tolna és Baranya megyében, beleértve a Balaton déli partját is. Ezek túlnyomó többsége tiltott helyen átkelés és a mozgó vagy álló járművekre fel- és azokról leszállás közben következett be, a kiváltó ok minden esetben a figyelmetlenség volt. A nyári időszakban a megnövekedett utasforgalom miatt különösen fontos az odafigyelés és a megelőző intézkedések, mivel a balesetek nagy része a szabadságolási időszakhoz és a kirándulók által kedvelt üdülőhelyekhez közeli állomásokhoz köthetőek.

Baleset-megelőzés

A vonatos utazások nemcsak kényelmesek, hanem biztonságosak is, mégis előfordulnak kellemetlen, akár súlyos balesetek, melyek azonban a szabályok betartásával és egy kis odafigyeléssel elkerülhetők.
az egyik legfontosabb szabály, hogy a vonatok megközelítésénél mindig a kijelölt utakat, aluljárókat kell használni, a vágányokon az átkelés botlásveszélyes, a síneken pedig könnyen meg lehet csúszni.

A mozgó vonatra fel- és arról leszállni is tilos, az ilyen esetekből következhetnek be a komoly sérülések, tragédiák. Hiába gondolja úgy az utazó, hogy induláskor a vonat még lassan halad, ezért ő még gyorsan, gond nélkül le tud ugrani, az ugrás következtében enyhébb esetben is horzsolásos, töréses sérüléseket szenvedhet, de előfordulhat az is, hogy észrevétlenül beakad a táskája vagy a ruhája, s a vonat maga alá rántja. A személyi sérülések mellett a vasúttársaság a vagyon ellen elkövetett cselekmények megelőzésére is felhívja a figyelmet.

Nagyon lényeges, hogy az utasok, a túrázók a csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül és ne tegyék olyan helyre, ahol nem látnak rá, a levetett felső ruházatban pedig ne hagyjanak értékeket.

A vasúttársaság a rendhagyó baleset-megelőzési kampánynapokon a megfelelő, szabálykövető közlekedésre is felhívja olyan gyalogosok, kerékpárosok, nyaralók figyelmét, akik naponta az állomások közforgalom elől elzárt üzemi területén vagy nyílt vonalon a síneken keresztül rövidítik le a tópartokra, strandokra vagy a szálláshelyekre vezető utat, ezzel veszélyeztetve saját életüket. Az ehhez hasonló tiltott szituációkon kívül beszélnek arról  is, hogy miért nem szabad leszállni mozgó vonatról; miért kell a peronok elsodrási határán kívül tartózkodni; illetve miért életveszélyes felmászni a vagonok tetejére vagy a 25 ezer volt feszültségű felsővezeték tartóoszlopára. Nem maradnak ki a vasúti átjárók megközelítésére és az áthaladásra vonatkozó KRESZ szabályok sem.