Kálvária épült Hévízen (TV Keszthely)

Az egregyi városrész közel 10 éve tartó rehabilitációjának fontos mérföldköve a fejlesztés. Több mint 10 tonna mészkövet használtak fel az építkezéshez. Hévíz az ország egyik legforgalmasabb turisztikai desztinációja, mely nem csak a gyógy- hanem a vallási turizmus területén is erősödik.

 

Összesen 14 stációból áll a kálvária. A kiindulóponttól a Krisztus feltámadását jelképező sírig 23,5 méter szintkülönbségű, 300 méter hosszú sétány vezet. Szinte kizárólag természetes, helyben megtalálható építőelemeket használtak fel. A kálváriát Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg – tudósított a TV Keszthely.

„Megköszönjük az alkotók tudását, fáradtságát, személyi elköteleződését, megköszönjük a megszületett látványt, de valójában tekintetünk és az áldásunk a jövőre irányul, mert azt hisszük, abban remélünk, hogy az úr áldása – ami összekapcsol múltat és jövőt – az valójában az Istentől az embernek kívánt jövőt építi” 

– mondta az ünnepségen a főpásztor.

A fejlesztéssel a vallási turizmusban is nagyot lépett előre Hévíz. A fürdőváros vendégszerető, a különböző vallású embereket mind tisztelettel fogadják. A kálváriával a település azt is kifejezi, hogy a keresztény Európához tartozik.

Nagy Bálint beruházásokért felelős államtitkár elmondta: bízik abban, hogy Európa vissza fog találni a keresztény, európai gyökereihez.

“Bízom abban és biztos vagyok abban, hogy ebben Magyarország jó mintát és jó példát tud szolgáltatni és egészen biztos vagyok abban, hogy mi, itt ma Hévízen meg is tettük a tőlünk telhetőt azért, hogy ebben jó példát mutassunk.”

Az egregyi városrész önálló turisztikai érték lett. 2013 óta múzeum, sétány és park épült és elkészült a pincesor is. A római kori villaépületet és a kálvária végpontjánál álló Árpád-kori templomot is renoválták. Mindezt megkoronázza a mostani fejlesztés. A pályázati nehézségek és az építőipari drágulások ellenére is sokan álltak lelkesen a munkához. A stációkat Turi Török Tibor készítette.

Kepli József alpolgármester: „A folyamat során szinte eksztatikus állapotban hívott fel este, hajnalba: készül a munka, Isten segedelmével időben megleszünk. A műszaki átadás napja előtt az esti órákban látogattam el a helyszínre, ahol meglepetésemre a generálkivitelező ügyvezetőjével találkoztam. Sötétben térdelt egy körfűrésszel a kezében és igazította ki a még meglévő, apró hibákat.”

A kálvária és a Zrínyi utca külterületi szakaszának felújítása a Kultúrbarangolás Hévízen című TOP-os projekt részeként készült el. A kálvária megközelíthető gyalogosan, kerékpárral, autóval és már vezetett séta keretében is látogatható.