Kálnay Adél a Quasimodo költőverseny fődíjasa (balatonfured.hu)

Kálnay Adél “Ami marad” című versével nyerte el idén a Salvatore Quasimodo Emlékdíjat, Zsávolya Zoltán különdíjban részesül. A nagy olasz lírikusról elnevezett költőverseny részeként Nádasdy Ádám nemzetközi életműdíjat, míg Tolnai Ottó életműdíjat kap.

Mintegy kétszáz, köztük több külföldi pályázó, négyszáz művel nevezett az idei költőversenyre. Az emlékdíjat a József Attila díjas, költő, író Kálnay Adél az Ami marad című versével, míg a különdíjat Zsávolya Zoltán John Keats Rómába indul című költeményével érdemelte ki.  Oklevél díjazásban részesül: Payer Imre, Gyimesi László, Sztanó László, Gyukics Gábor, Imreh András, Barna T. Attila, Fenyvesi Félix, Marnó János és Géczi János. Az ünnepélyes díjátadót, szeptember 8-án, hat órakor tartják a Szent Miklós hajó fedélzetén. A jubiláló rendezvényen nemzetközi és hazai életműdíjat is átadnak.

Korunk egyik legjelentősebb magyar írójával, Tolnai Ottóval Jász Attila beszélget, majd előadások igyekeznek feltárni a sokrétű és veretes alkotói pályát, de levetítik az író és fia, Tolnai Szabolcs, közösen jegyzett filmjét is.

Szeptember 9-én, szombaton Nádasdy Ádám nyelvész, költő, író, műfordítóval beszélgetdr. Szörényi László irodalomtörténész. A költőként és nyelvészként is sikeres Nádasdy korunk legjelentősebb hazai műfordítója, a Shakespeare-drámákból már többet újraértelmezett, a tavaly megjelent Dante: Isteni színjátéka fordítása pedig revelációként hatott. A hétszáz éves olasz eposzt, amit egy évszázada Babits nyelvezetével ismertünk, több éves munkával újraértelmezte, Szörényi szerint a legnehezebb utat választva, hiszen a fordítás érintkezni próbál a ma beszélt köznyelvvel.

– A jubileum kapcsán meghívtunk minden korábbi díjazottat és az egykori alapítókat. Több Quasimodo nagydíjas költő is itt lesz, mint például Zalán Tibor, Jász Attila, Tatár Sándor, Czigány György, Gömöri György, a szokásos megemlékezésen pedig Görgey Gábor mond beszédet, ő egyébként az egyik alapítója a költőversenynek. Tolnai Ottó művészetét igyekszünk reflektorfénybe állítani, és meghívtuk Nádasy Ádámot is, aki Dante Isteni színjátékának lefordításával egy komoly költői tettet hajtott végre. Úgy gondolom, elég illusztris névsor – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Cserép László, a költőverseny kuratóriumának titkára.

A rendezvény a jubileumi gálaműsorral zárul. A gálaesten Franco Cajani költő és művészettörténész, a költőverseny alapítója veheti át a város legrangosabb elismerését, a Balatonfüred Díszpolgára címet. Olasz-magyar koncert lesz, fellép a Mendelssohn Kamarazenekar és Kováts Péter hegedűművész, Bálint János fuvolaművész, illetve Enrico Fagone nagybőgőművész. Az elmúlt évtizedek díjnyertes költeményeiből Carla Romanelli, Alessandro Quasimodo, Oberfrank Pál, és Lukács Sándor színművészek olvasnak fel.

A szeptember 7-9. között zajló költőverseny részletes programja itt olvasható

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.