Kockásliliom, palacsintaszikla, és a szentgáli tűzkő nyomában

Március elején még a síelés és szánkózás örömeit élvezhetjük, de a hónap második felében már más programokban gondolkodhatunk. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park számos csodát tár elénk, nemcsak a föld felszínén, hanem a barlangokban is.

2018. március 15-től a park összes bemutatóhelye számtalan érdekes programmal várja a természetet kedvelőket.

A Magyar Nemzeti Parkok idén márciusra meghirdették a „barlangolás hónapját”, amely számos kedvezménnyel és élménnyel kecsegtet. A  Csodabogyós-barlangot nappal és éjszaka is felderíthetjük barlangtúra keretében. A Lóczy-barlang felnőtteknek kedvezményesen látogatható, az iskolások pedig a „Mesélő kövek geosuli” keretében nyerhetnek betekintést föld alatti csodavilágába. A barlangjárók erdőkerülőkké is válhatnak a Szentgáli-tiszafás TT-ben és kalandozhatnak a Szentgáli-kőlikban.

Amennyiben izgalmas kiruccanásra vágyunk, érdemes a híres szentgáli tűzkő nyomába eredünk, de bekukkanthatunk a Tűzköves-hegy bányaudvaraiba, vagy akár egy fúrólyukba. A térítéses túrán akár tengeri liliomokat rejtő mészkőrétegeket is láthatunk.

A földtani képződmények, mint például a „palacsintasziklák” felfedezését a Keleményes-kő bejárásával tekinthetjük meg, elég bejelentkeznünk a köveskáli Virágnyílás geotúrára.

Az óvodás vagy iskolás csoportok számára ingyenes, interaktív földrajzórát szerveznek a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban, amennyiben belépőjegyet váltanak és előzetesen bejelentkeznek.

A tihanyi Levendula Házban 12 hónapon keresztül 12 védjegyes terméket mutatnak be, illetve kóstoláson, valamint kézműves foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők. A hónap témája, terméke a medvehagyma.

A fotósok Zalaszentgrót környékén lencsevégre kaphatják a kockásliliomot és a Zala-rét élővilágát, amelyhez a naplemente fénye kiváló lehetőséget biztosít.

Fotó: pixabay.com

Zalaszántón nemcsak a Békesztúpa és hangulatos környéke fedezhető fel, hanem felhagyott kőbányája, a „Nagy nyárfa” és a Bazaltutca rejtélyes barlangjai is tartogatnak megannyi érdekességet és szépséget, amelyet a Vulkánoktól a lápokig túra keretében ismerhetünk meg, ráadásul térítésmentesen.

A Balaton környékén a víz örök téma. A Víz Világnapját kakukkvirág- és hódleső túra teszi élvezetessé, a Kerka-folyó mentén megfigyelve a kisállatok tevékenységének nyomait. A Kis-Balatonon vízvizsgálatra invitálják az érdeklődőket, ahol testközelből barátkozhatnak vízi rovarokkal, puhatestűekkel és halakkal.

A halak megismertetésére, népszerűsítésére Halak napját szerveznek a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban. Az érdeklődők természetismereti foglalkozáson vehetnek részt és levendulával töltött halat varrhatnak a térítésmentes program során.

Az események pontos időpontjairól, egyéb részletekről a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága honlapján adnak tájékoztatást: www.bfnp.hu