Kábítószerek nyomát mutatták ki a balatoni mintákban (atv.hu)

Összesen tíz tiltott kábítószer nyomát mutatták ki a balatoni mintákban a Balaton Sound után és szinte mindegyik kizárólag a fesztivál utáni napokban volt jelen a vízben. A szakértők azonban hangsúlyozzák, hogy ez a mennyiség nem ártalmas az emberekre, így attól nem kell tartani, hogy valaki drog hatása alá kerül, ha a fesztivál utáni napokban fürdőzik a Balatonban Zamárdinál – derült ki az ATV Híradó riportjából.

 

Néhány napja ért véget a Balaton Sound, az elektronikus zenei fesztiválon több tízezer fiatal bulizott együtt egy héten keresztül. A híradónknak nyilatkozó szakember szerint szinte teljes bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy nemcsak alkohol, de rengeteg drog is fogyott a fesztiválon. Egy magyar kutatók által végzett vizsgálat is ezt támasztja alá. A szakemberek 2017 és 19 közötti vizsgálták a víz minőségét a Sound után, és arra jutottak, hogy meredeken emelkedik a tó drogokkal való szennyezettsége.

A kiértékelés során azt találtuk hogy amfetamint , MDMAt , extazit kokaint és ketamint lehetett kimutatni a vízből, ez néhány nanogramm volt literenként , ami a biológiai mintában a biológiai hatással bíró mennyiségnek az elenyésző része milliomod tíz milliomod része – mondta Mayer Mátyás, az Igazságügyi Orvostani Intézet tanársegéde.

A szakember szerint ez azt jelenti, hogy attól biztosan nem kell félnie senkinek, hogy drog hatása alá kerül, ha a fesztivál utáni napokban fürdőzik a Balatonban. A szakorvos szerint általában a drog vizelettel kerül a tóba, de az is gyakran előfordul, hogy valaki beleönti azt a vízbe vagy éppen droggal a zsebében csobban egyet.

Szemelyácz János addiktológus hangsúlyozta, hogy ma már a drog hozzátartozik a fesztiválokhoz, akár elfogadjuk, akár nem.

Lássuk be, hogy amig csak alkohol volt ezen a rendezvényeken, addig sokkal több volt az egymás elleni erőszakos megnyilvánulás, amikor serkentőket szednek az emberek akkor békésen tudnak menetelni a a tucc tucc zenére, tehát tudomásul kell venni, hogy ezeken a fesztiválokon nagy mennyiségben fogynak serkentő szerek – mondta az addiktológus.