Jurtatábor Fonyódligeten (likebalaton.hu)

Citromsárga és narancssárga. A faházak mellett ezek a sátorszínek uralkodtak a hetvenes évektől egészen a közelmúltig a „fonyódligeti táborban”. Idén megváltoztak a színek, és a sátrak is, a faházak pedig teljesen eltűntek. A megszokott környezet teljesen megújult. A korábbi sátortábor jurtatáborrá alakult. Az altáborokat színekre osztották, ami egy-egy sávban jelenik meg a jurtákon.

Világoskék, sötétkék, piros, sárga és zöld. Most ez az öt szín mutatja, melyik altáborhoz tartozunk. Egy-egy színhez nyolc jurtapár tartozik, amely tíz-tíz főt fogad be, altáboronként összesen 160 gyereket. Turnusonként összesen nyolcszáz gyermek táborozhat vasárnaptól Fonyódligeten egészen augusztus 27-ig, Ami a négy hét alatt akár 3200 gyermeket is jelenthet, ám a szervezők egyelőre 2500 főre számítanak idén. Jelenleg 19 intézmény táborozik itt, bár egyelőre nincs teljes üzem, mert sokan visszamondták a részvételt a járvány miatt. Akik viszont eljöttek, az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek: mezőtúri, diószegi, dunaföldvári, mohácsi és debreceni gyerekek vették birtokba vasárnaptól péntekig, a 4,8 milliárd forintból megújított területet – tudósít a likebalaton.hu.

Az Erzsébet Táborokat az különbözteti meg minden más tábortól, hogy nincs még egy olyan hely, ahol ennyi program közül lehetne választani. Olyan, mint egy fesztivál. Állami támogatásból jöhetnek ide a fiatalok, akiknek csupán egy jelképes regisztrációs díjat, ezer forintot kell fizetniük, amit a tábor után többségében visszakapnak

– mondta Darabánt Judit, az Erzsébet Alapítvány kommunikációs vezetője. Az Erzsébet Táborokat az Erzsébet Alapítvány szervezi az Erzsébet Táborokról szóló törvény alapján. 4,4 milliárd forint állami támogatásból, amelyet csakis a táboroztatással kapcsolatos kiadásokra fordítanak.

Az Erzsébet Alapítvány egyházi háttérrel rendelkezik, emiatt lelkiségre fókuszáló programokat is tartanak. Katolikus és református lelki vezetők, más néven testvérek kötetlen programok lehetőségét nyújtják. Hamarosan lesz kápolna, amely az istentiszteletek helyszínéül szolgál, a testvérek azonban egy-egy beszélgetésre, vagy bibliaismeret órára is várják a táborozókat. A tábori együttélést segítő operatívok, akik a „TESO” elnevezést kapták könnyen megtalálhatók, narancssárga ruházatuk messziről szembe tűnik. Minden táborban töltött napnak más a tematikája. Hétfőn a tudomány, kedden a sport, szerdán a magyarság, csütörtökön pedig a kultúra járja át a programkínálatot, amelyet a kereszténység is áthat.