Júniusban indulnak a keszthelyi Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely táborai (TV Keszthely)

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely életét, programjait is átírta a koronavírus miatt kialakult helyzet. Április végétől a korábbi években már fogadtak látogatókat. Színes programmal töltötték meg a múzeumot. Ebben az évben ez nem lehetséges. A hagyományos programok ugyan elmaradnak, de a gyermektáborok nem.

Az elmúlt években már Szent György napján hagyományos, kikapcsolódást ígérő programmal várták a látogatókat a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen. A hosszú tél után sokan vágytak egy kellemes szabadidős programra. Meg is telt a múzeum udvara. Ebben az évben elmaradt az áprilisi nyitás.

“Mindenkit új helyzet elé állít ez a járványügyi helyzet. Így a múzeumokat is. Ettől függetlenül a Majormúzeumban az élet nem állt meg. Dolgoztunk végig, hiszen számos olyan munkafolyamat adódott, amit itt zárt ajtók mögött is el tudtunk végezni. A felújításoktól, a karbantartásokig, a gyűjteménytár kezelésig, az új program kidolgozásáig. Mert mi is abban bízunk és bíztunk, hogy nyárra már megnyithatjuk kapuinkat. Meghirdetett táboraink vannak, s remélhetőleg ezek a táboraink el is tudnak majd indulni június közepétől.”- mondta el a TV Keszthelynek a múzeum kommunikációs referense Horváth Zoltán.

Horváth Zoltán azt mondja,hogy a táborok már megteltek. Az induláshoz szükséges engedélyre még várni kell. S az is biztos, hogy a meghirdetett létszámtól eltérően indulhat a Majorbéli Kaláka, az általános iskolások kedvelt tábora, ahol régi mesterségekkel ismerkedhetnek, látványos,élményt nyújtó foglalkozásokon,hangszer bemutatókon vehetnek részt a gyerekek. De minden csoportnak lehetősége van az élménygazdaság lakóival és a népi játékokkal is megismerkedni.

“Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy elég nagy a Majormúzeumban a szabadtér, a játéktér. Másfél hektáros élménygazdaságunk pompás lehetőséget biztosít ezen szigorú előírások között is abban, hogy gyermektáborozást tudjunk tartani.  Évről-évre teltházzal mennek táboraink. Mondhatom, hogy szerencsére népszerűek. Mindig igyekszünk új foglalkozásokat bevenni. Ez idén is így lesz.”- adott tájékoztatást Horváth Zoltán.

Bár a táborozók június közepétől megtöltik élettel a kiállítóhelyet. Azonban a sokakat vonzó hagyományos géptalálkozó, ami az idén ünnepélyes kereteket öltött volna, mivel 15. jubileumi rendezvényként várta volna az érdeklődőket elmarad. A múzeumok éjszakáján, hasonlóan a többi kiállítóhelyhez,a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely kapuja is zárva lesz.