Júliusra elkészül Zalamerenye új kilátója (zaol.hu)

A szakemberek már javában dolgoznak a zalakarosiként ismert, de valójában Zalamerenye közigazgatási területéhez tartozó kilátó újjáépítésén. Az objektumot előreláthatóan július elején vehetik birtokba a turisták.

A fából épült régi kilátó annyira károsodott az idők folyamán, hogy balesetveszélyessé vált és emiatt tavaly le kellett bontani. Az újjáépítést a Zalaerdő Zrt. vállalta fel és finanszírozza saját forrásból, (összesen) több mint 40 millió forint értékben. A munkálatok már javában zajlanak, s várhatóan még bőven az idegenforgalmi szezonban birtokba vehetik a kirándulók.

– Mindjárt az elején érdemes tisztázni, hogy bár a kilátó a zalakarosi parkerdő része, maga az objektum Zalamerenye közigazgatási területén fekszik, ebből korábban adódtak félreértések – bocsátotta előre Gál Károly, a Zalaerdő Zrt. vagyongazdálkodási osztályának vezetője. – A területen megközelítőleg 20 évvel ezelőtt építette az első kilátót a Zalaerdő – akkor még Zefag –, ami 10 évig szolgált, aztán újat kellett építeni helyette, ezt úgynevezett használati megállapodással a zalakarosi önkormányzat készíttette el. Ez is 10 évet bírt, s tavaly el kellett bontani. Szeretném leszögezni: a Zalaerdő nem tervezi, hogy több helyszínen épít majd új kilátókat, de a zalamerenyei-zalakarosi kilátó iránt (hasonlóan a nagykanizsaihoz) óriási igény mutatkozott úgy a fürdőváros önkormányzata, mint a térségbe látogató turisták részéről. Ezért döntöttünk úgy – mivel a terület a mi tulajdonunkban van –, hogy felépítjük az új kilátót.

Magasabb lesz

Gál Károly elmondta: az objektum 4,5 méterrel magasabb lesz, mint a régi, több, mint 17 méteres, aminek köszönhetően a felső szintről az erdők fölött minden irányban el lehet látni a Balatonig, a tó északi partjáig is. A tervek szerint stabilabb szerkezettel készül, mint a korábbiak, így vélhetően jóval tovább is bírja az időjárási és más viszontagságokat.

– Magyar János építész személyében olyan szakemberre találtunk, akinek a tervei alapján a Balaton-felvidéken készült kilátók már bizonyították időtállóságukat – magyarázta az osztályvezető. – A tartószerkezet a korábbi kilátókéval szemben nem gömbfás megoldással készül, hanem rétegelt ragasztott eljárással, fém-fa kapcsolatokkal, horganyzott elemekkel. Az egész kilátó szélesebb alapokon nyugszik, ennek megfelelően a látogató szintek is tágasabbak, a lépcsők pedig szélesebbek, kevésbé meredekek lesznek. A környezetet térkő burkolattal látjuk el, történik némi parkosítás és mozgássérült-parkolót is kialakítunk.