Júliusban ismét felcsendül a zene a Balaton várában (vitorlazzitthon.hu)

Hatalmas felújításon esett át az elmúlt hónapokban a Szigligeti Vár. A műemlék már látogatható, a munkálatok körülbelül nyolcvan százalékos készültségben vannak. Július második felétől viszont ismét felcsendül a zene és szerencsére egyetlen korábban tervezett koncertet sem kell elhalasztani. Balassa Balázzsal, Szigliget polgármesterével a Vitorlázz Itthon készített interjút. 

A Vár is ugyanolyan, mint egy családi ház, az ember bármilyen munkát végez, számítani kell arra, hogy folyamatosan folytatni kell a karbantartásokat, fejlesztéseket. Főként egy ilyen frekventált vár esetében, ahol egyértelműen azt várják el a turisták, hogy minél szebb, minél látogathatóbb és minél több szolgáltatást nyújtó turisztikai célponttá váljon – fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak Szigliget polgármestere.

“Szerintem bátran kijelenthetjük, hogy olyan fejlesztést valósítunk meg, amely a vár hosszútávú üzemeltetése szempontjából hihetetlenül fontos. Azt is ki kell jelentenünk, hogy a Szigligeti Vár soha nem kapott annyi fejlesztési forrást, mint most, soha nem gazdálkodhattunk ennyi pénzből.”

– tette hozzá a Balassa Balázs. A fejlesztés eredményeképpen a felső vár teljesen megújul és végre létrejönnek olyan interaktív terek ahol nagyon komoly interaktív kiállításokat tudnak szervezni. A településvezető elmondta: több, mint hatszáz köbméternyi falazást valósítottak meg eddig a várban. Durván nyolcvan százalékos a készültségi állapot, ami azt jelenti, hogy július közepén maga az építési beruházás be is fejeződik – tette hozzá.

Balassa Balázs fontosnak tartja, hogy élettel töltsék meg az ódon falakat. 2008-ban amikor az önkormányzat átvette a vár üzemeltetését, az elsődleges koncepció az volt, hogy az idelátogató vendégek számára minél több kulturális élményt adjanak, minél több kulturális programot biztosítsanak, hogy minél több időt töltsenek el itt a várban. Ennek megfelelően történik szinte minden fejlesztés.

Beszélt arról is, hogy a Balaton vára mindig is romvár marad, de olyan funkciókat, olyan tereket akartak létrehozni, ami amellett, hogy megőrzi a vár értékeit, turisztikai attrakcióként is tudja a vendégeket szolgálni.

Balassa Balázs elárulta: arra törekednek, hogy a vendégek már idén is programhoz jussanak – július közepétől már koncertekkel várják őket. Annak ellenére, hogy a jelenlegi szabályozás szerint csak 500 embert tudnak beengedni – az együttesekkel közös nevezőre jutottak, és ők is partnerek voltak abban, hogy engedtek a díjakból – így az összes tervezett koncertet meg tudjuk rendezni.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon hallgatható meg.