A július végi zivataros napok meteorológiai háttere (met.hu/hirbalaton.hu)

Az elmúlt hétvégén a Balatonra is lecsapó, a biztosítóknak a becslések szerint mintegy kétmilliárd forintos kárt okozó heves zivatarokról elemzés jelent meg az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján, a met.hu-n. Eszerint a vihar kapcsolatba hozható az elmúlt hét közepén lezajló nyugat-európai hőhullámmal is.

A zivatarokat sokfelé kísérte orkán erejű szél, így 28-án délután Kunmadarason 144 kilométer/órás legerősebb széllökést mért az OMSZ automata műszere. Ugyancsak sokfelé pusztító jégeső csapott le, helyenként dió nagyságú jéggel, illetve helyenként 50 mm-t is meghaladta a lehullott napi csapadékösszeg.

A viharnak fontos hozománya is volt: a sokfelé kritikus mértékű szárazságnak vetett véget. Az ország fölött kialakuló zivatarok hátterében ezúttal az egész nyugati féltekére kiterjedő, nagyskálájú folyamatok álltak.

A bejelentések elsősorban a szélvihar, a felhőszakadás, a beázás, a villámlás okozta károkra vonatkoztak, de feltűnően sok volt a jégverések miatti kár is. A viharok a főváros mellett a Balaton térségében, Észak-Magyarországon és az Alföld középső részén okozták a legnagyobb károkat – mint arról az MTI beszámolt.

Az OMSZ-nak a Magyarország felett 2019. július 27-én és 28-án kialakult heves zivatarokról szóló teljes szakmai elemzése itt látható.