Szombaton megtartják a Balaton-átúszást! – és még két nagyrendezvényt a vízen

Most szombaton, július 14-én, ha lesz is némi szél, megtartják a kétszer már elhalasztott 36. Lidl Balaton-átúszást. Felköthetik a gatyát a vízirendőrök és a vízimentők, mert igen zsúfolt lesz a hétvége a tavon. Ezen a szombaton rendezik ugyanis a Balaton-átevezést, és egy vitorlásversenyt is. A főszervezők egyeztettek már arról, hogyan bonyolítható le a három nagyrendezvény párhuzamosan, biztonságosan.

(fotó: Balaton-átúszás FB oldala)

A várható időjárás:

A met.hu szombatra készített balatoni előrejelzése szerint a reggeli óráktól fokozatosan megélénkül az északi, északnyugati szél, amelynek a legerősebb lökései a koradélutáni órákban elérhetik a 25-27 km/h sebességet. Délutántól gyengül a szél. A déli parthoz közeledve 15-20 cm-es hullámokra lehet számítani. Túlnyomóan napos idő várható, délutántól átmenetileg megnövekvő fátyolfelhőzettel. A legmagasabb nappali hőmérséklet a parton 29, a víz felett 25 fok körül alakul. Az esti órákra 23 fokig hül le a levegő. A víz hőmérséklete a reggeli órákban 23-24, délután 24-25 fok körül lesz.

A Révfülöp és Balatonboglár közötti átúszás időpontja tehát július 14. szombat. A korábbi időpontokra leadott előnevezések, orvosi igazolások érvényesek maradtak. Az előnevezés új határideje: 2018. július 12. éjfél – a szervezők tájékoztatása szerint. Az eseményen 23 C-fokos, a déli oldalon hullámzó vízre kell számítani. A Lidl Balaton-átúszásról további információkat a www.balaton-atuszas.hu weboldalon lehet olvasni.

A Fonyód – Badacsony – Fonyód útvonalon zajló Balaton-átevezésen 10 kilométeres távot kell teljesíteni. Rendező a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. További információ a balatonatevezes.hu, a kajakkenusport.hu oldalakon, valamint az esemény FB oldalán található.

Alsóörs és Balatonfenyves között zajlik majd a Volvo High Tech Regatta. Idén második alkalommal rendezik meg a hazai és nemzetközi szinten is csúcstechnológiát képviselő egy- és többtestű hajók versenyét. Július 14-15-én az Alsóörs Marina és a Fenyves Yacht Club ad otthont a megmérettetésnek, aminek egyik fő célja, hogy a laikus közönség számára is látványos és érthető élményt nyújtson – tájékoztatták a szervezők a hirbalaton.hu-t.

 

Egyeztettek a vízen várható csúcsforgalomról

A vitorlásverseny szervezőinek sajtóanyagából az is kiderül, hogy egyeztettek a nagyrendezvények főszervezői a Balaton vizén szombaton várható csúcsforgalomról:

“Nem volt kérdés, hogy megtaláljuk a megoldást a felmerülő helyzetre, mivel egyik oldalról sem hiányoznak a felkészült szakemberek és a kompromisszumkész együttműködés. Egyik rendezvény sem lehet fontosabb a másiknál, hiszen mindhármat legalább egy éves előkészítő munka és komoly szervezés előzte meg és mindegyik páratlan élményt nyújt a résztvevők és nézők számára egyaránt. A gyors és hatékony egyeztetések megoldáshoz vezettek” – mondta egybehangzóan Máth István a Lidl Balaton-átúszás, Dr. Deák Gábor, a Volvo High Tech Regatta, valamint Berényi Péter a Balaton-átevezés főszervezője.

A felek egyetértettek abban is, hogy a rendezvények lebonyolításának legfontosabb feltétele a biztonság, a megoldás központi eleme így a versenyek idő- és térbeli elosztása lett.

 

Az egyezség:

A Lidl Balaton-átúszáson 12:00-kor zárják le a rajtot Révfülöpön, így körülbelül egy óra múlva már az utolsó úszó is közel 1 km távolságra lesz az északi parttól.

A Volvo High Tech Regatta Alsóörs Marina és Fenyves Yacht Club közötti túrafutamának rajtidőpontja 14-én, az adott szélviszonyokhoz kalkulált hajósebességek függvényében kerül meghatározásra úgy, hogy a mezőny leghamarabb 14:00 óra körül érjen Révfülöphöz. Ekkorra már az úszók elhaladását követően, szinte teljes biztonsággal több mint 1 km hosszan felszabadítható az északi part előtti terület a hajózási zárlat alól, így itt kialakításra kerül bójákkal egy kapu, amin a hajók áthaladhatnak tovább, Badacsony felé.

A Balaton-átevezés esetében is hasonló megoldásra kerül sor: az evezősök gyakorlatilag nem átevezik a tavat, hanem Fonyódról rajtolva mintegy 4,5 kilométert eveznek az északi part felé, majd egy fordítóbóját kerülve visszaeveznek a déli partra. Ezt a megoldást a szervezők már jó előre, év elején leegyeztették. A fordítóbója mellett lehorgonyoz egy biztosító vitorláshajó, ettől északra, Badacsony előtt, a hajózható vízmélység figyelembevételével kerül kitűzésre egy újabb kapu, ahol a Volvo High Tech Regatta mezőnye ismét biztonsággal áthalad, innen pedig a balatonfenyvesi befutó felé veszi az irányt.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság aktívan részt vett a professzionális és mindhárom fél számára elfogadható megoldás kialakításában, a biztonsági szempontok szem előtt tartásával. A Vízirendészet által a szervezőknek javasolt megoldások és alkalmazott technikák eredményezhetik azt, hogy a résztvevők mindhárom vízi rendezvényen lényeges korlátozások nélkül, élvezetesen, de emellett maximális biztonsággal vehetnek részt. A Balaton-átúszás vonalában elrendelt hajózási zárlat csak a legszükségesebb ideig kerül fenntartásra, a vízirendészet egységei pedig fokozott figyelemmel kísérik és segítik a rendezvény résztvevőinek szabad mozgását, elhaladását.”

 

A Volvo High Tech Regatta nyomon követhető a Kwindoo magyar fejlesztésű, több platformon futó nyomkövető rendszer segítségével. A hajók útja bárhonnan nézhető a mobiltelefonra és tabletre letölthető Kwindoo Live View alkalmazáson keresztül, vagy a rendszer weboldalán. A térképes nyomkövetés mellett videós élőkép, félóránkénti videós bejelentkezés és élő hírfolyam teszi még színesebbé az eseményt a Kwindoo alkalmazásban és a verseny Facebook oldalán is.