Jubileumi előadásra készülnek Keszthelyen (zaol.hu)

Keszthelyen, a Fő téri templomban szombaton 10 órakor kezdődő misén a Salve Regina kórus előadja a Keszthelyi misét, ünnepelve a mű első bemutatójának tízéves jubileumát. A Keszthelyi mise ősbemutatóját 2010. június 5-én, Keszthely város napján tartották.

A négyszólamú kórusra, orgonára és zenekarra írt művet a város kórusai mutatták be, jelképezve az összetartozás erejét. A jubileum tiszteletére ugyancsak június első szombatján hallhatják a hívek a művet. Bár eredetileg ünnepélyesebbre tervezték az eseményt, de a járványügyi helyzet miatt csak kisebb létszámban lesznek jelen az előadók és a közönség is – írja a zaol.hu.

A zene világában a mise a római katolikus szentmise állandó tételeinek megzenésített formája, amelyet a kórus vagy a nép énekel. A mű szerzőjének, C. Tóth Zoltánnak, a Salve Regina kórus karnagyának szándéka, hogy a Keszthelyi mise a városi és egyházi ünnepeken emelje fel a hívők és a hallgatóság lelkét Istenhez.

A szerző szándéka szerint közösségépítő ereje is van a műnek, hiszen a keszthelyiek elmondhatják, hogy van „saját miséjük” is.