Jubilál a Quasimodo költőverseny (balatonfured.hu)

Mintegy kétszáz, köztük több külföldi pályázó, négyszáz művel nevezett az idei Salvatore Quasimodo Költőversenyre. A jubiláló rendezvényen nemzetközi és hazai életműdíjat is átadnak.

– A jubileum kapcsán meghívtunk minden korábbi díjazottat és az egykori alapítókat. Több Quasimodo nagydíjas költő is itt lesz, mint például Zalán Tibor, Jász Attila, Tatár Sándor, Czigány György, Gömöri György, a szokásos megemlékezésen pedig Görgey Gábor mond beszédet, ő egyébként az egyik alapítója a költőversenynek. Tolnai Ottó művészetét igyekszünk reflektorfénybe állítani, és meghívtuk Nádasy Ádámot is, aki Dante Isteni színjátékának lefordításával egy komoly költői tettet hajtott végre. Úgy gondolom, elég illusztris névsor – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Cserép László, a költőverseny kuratóriumának titkára, aki hozzátette: a régi hagyományokhoz visszatérve, idén ismét egy hajón rendezik meg a költőverseny díjátadóját.

Szeptember 7-én, csütörtökön, stílszerűen Luigi Pirandello: Az ember, aki virágot hord a szájában című drámájának előadásával kezdődik a háromnapos rendezvény. Másnap, korunk egyik legjelentősebb magyar írójáé, Tolnai Ottóé a főszerep. Jász Attila beszélget az élőbeszédben is lenyűgöző költővel. Előadások igyekeznek feltárni a sokrétű és veretes alkotói pályát, de levetítik az író és fia, Tolnai Szabolcs, közösen jegyzett filmjét is.

Este a Szent Miklós hajó fedélzetén kihirdetik az idei Salvatore Quasimodo Költőverseny díjazottjait, átadják a Nemzetközi Életmű Díjat valamint köszöntik a Bertha Bulcsú emlékére kiírt meghívásos pályázat szerzőit.

Szeptember 9-én, szombaton Nádasdy Ádám nyelvész, költő, író, műfordítóval beszélget dr. Szörényi László irodalomtörténész. A költőként és nyelvészként is sikeres Nádasdy korunk legjelentősebb hazai műfordítója, a Shakespeare-drámákból már többet újraértelmezett, a tavaly megjelent Dante: Isteni színjátéka fordítása pedig revelációként hatott. A hétszáz éves olasz eposzt, amit egy évszázada Babits nyelvezetével ismertünk, több éves munkával újraértelmezte, Szörényi szerint a legnehezebb utat választva, hiszen a fordítás érintkezni próbál a ma beszélt köznyelvvel.

Utána Gömöri György: Az ajtó monológja című verseskötetét mutatják be, majd délután rendezik a hagyományos megemlékezést Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő emlékfájánál. A Tagore sétányon Görgey Gábor Kossuth-díjas író mond beszédet.

A rendezvény a jubileumi gálaműsorral zárul. A gálaesten Franco Cajani költő és művészettörténész, a költőverseny alapítója veheti át a város legrangosabb elismerését, a Balatonfüred Díszpolgára címet. Olasz-magyar koncert lesz, fellép a Mendelssohn Kamarazenekar és Kováts Péter hegedűművész, Bálint János fuvolaművész, illetve Enrico Fagone nagybőgőművész. Az elmúlt évtizedek díjnyertes költeményeiből Carla Romanelli, Alessandro Quasimodo, Oberfrank Pál, és Lukács Sándor színművészek olvasnak fel.

A szeptember 7-9. között zajló költőverseny részletes programja itt.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.