Jubilál a balatoni Gasztrokalauz (index.hu)

Tíz éve indult útnak a Magyar Konyha magazin Balaton Gasztrokalauza, amely azt foglalja össze, hogy hol és mit érdemes enni a Balatonnál, valamint rámutat arra is, hogy a magyar tenger mellett vendéglátást vinni nemcsak üzlet, hanem életérzés is. A Magyar Konyha nyári lapszámában összesen 305 étterem, vendéglő, kocsma, strandbüfé, kávézó, sörfőzde, kézműves hamburgerező, lángosozó és pékség is szerepel – derült ki a lap közleményéből.

 

A bemutatott helyekből 45 új, amelyek javarészt idén nyáron nyitottak .

A kiadvány készítése közben a szerkesztők arra a megállapításra jutottak, hogy csökkent a bekerülő vendéglátóhelyek száma, valamit arra, hogy a régi kedvencek túlnyomórészt még működnek. A szűkített kínálat miatt azonban mindenképp érdemes foglalni.

A kulináris útikönyv szerint egyre több a vega és vegán vonalat képviselő étterem, így a pizzát és a hamburgert is élvezhetik a mentesen étkezők. Ezzel együtt nőtt a halak változatosabb használata is, így a hekk mellett tengeri halakat is lehet fogyasztani a Balaton körül.

A legtöbb új vendéglátóhely Veszprém környékén található, mivel a város gőzerővel készül arra, hogy 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa legyen. A kiadványban nemcsak éttermeket ajánlanak, hanem vendégasztalokat, kultúrbisztrót, halsütödét, retró ikonokat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket és borászatokat is bemutatnak- írja az index.hu a Magyar Konyha közleménye alapján.