Jubilál a balatonfüredi Vaszary Galéria (balatonfured.hu)

Tíz évvel ezelőtt nyílt meg a Vaszary Galéria. Az elmúlt húsz évben nem létesült Magyarországon a füredihez hasonló kulturális intézmény. Azóta mintegy negyven kiállításnak adott helyet a Vaszary Villa, amely a hazai képzőművészeti szakma szerint az ország egyik legrangosabb bemutató helyévé vált.

Népszerű, minőségi kiállítások alapozták meg a galéria ismertségét, majd jöhetett a missziós tevékenység a kortársak bemutatása. Geskó Judit 2013 óta a galéria művészeti főtanácsadója, ő alakítja a kiállítóhely művészeti koncepcióját. A művészettörténész a balatonfured.hu-nak  elmondta: európai szintű kiállításokat kell rendezni, a minőségben nem lehet kompromisszumokat kötni. Kötelességüknek tartja a kortárs művek bemutatását, a reflektálást a régióra, a mindenkori helyzetre. Ugyanakkor a magas kultúrát úgy kell tudni tálalni, hogy az eljusson mindenkihez – tette hozzá.

Hét nagy kategóriára osztotta az elmúlt hét évben rendezett harminc kiállítást a galériában, amelyeket részben a Szépművészeti Múzeummal és a Magyar Nemzeti Galériával közösen valósítottak meg. Az úgynevezett nagy kiállításokkal sikerült megalapozni a galéria közönségét. Picasso, Rodin, Dürer, Vasarely, Daumier vagy Rippl Rónai, Ferenczy Károly, Vaszary János – nagy nevek, valamennyiüket bemutatták. Rendeztek gyűjteményes, monografikus tárlatokat (Amrita Sher-Gil, Kondor Béla, Keserü Ilona, Jovánovics György) bemutattak több jelentős művészettörténeti korszakot illetve jelentős gyűjteményeket, külön kiállításokkal foglalkoztak a fotóművészettel. Ikonográfiai kiállításokat szerveztek és kerestük a művészi párbeszédek bemutatásának a lehetőségeit is, ilyen volt például Lesznai Anna és Zoób Kati közös tárlata – sorolta a szakember.

Kifejtette: a Vaszary Galéria megnyitásának tizedik évfordulója alkalmából márciusban bemutatják a kortárs magyar képzőművészek top-tízes listáját.  Idén szeptemberben Magyarország rendezi az eukarisztikus kongresszust, amelynek a kenyér a témája. Ehhez kapcsolódva a New Yorkban élő Böröcz Andrást kérték fel egy kiállításra. A kiváló művész a kenyérszobrait mutatja majd be. Régóta terveznek egy Tolnai Ottó kiállítást, aki hazánkban az egyik legjobb Cezanne interpretátor. Parti Nagy Lajos Költő disznózsírból című Tolnaival készített életinterjú kötetéből izgalmas kiállítást rendeznek majd. Ámos Imre monografikus tárlatával is készülnek és reményei szerint Bak Imrének is lesz kiállítása.

Nagyszabású terveik vannak a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A római provincia korától a 21. századig itt van egy olyan erős humanista hagyomány, amely megismerése, olyan típusú boldogságot ad, mint amikor Itáliába vagy Görögországba utazunk. Jó lenne megmutatni a pannon-Provence ízeit, a történetét, a struktúráját és a hihetetlen humanista lehetőségeit. Ahogy az elmúlt években, a jövőben is az ország jeles művészettörténészei rendezik majd a kiállításokat – mondta a balatonfured.hu-nak Geskó Judit.