Jövőre négy újabb komppal szelhetjük át a Balatont (sonline.hu)

A Bahart Hajózási Zrt. tavaly novemberben indított nyílt európai uniós közbeszerzési eljárása eredményesen zárult. A társaság az elmúlt héten bejelentette: ennek köszönhetően megkezdődhet két 45 méteres komp és kettő 35 méteres katamarán gyártása. Ez a fejlesztés történelmi léptékű a balatoni hajózás életében – írja a sonline.hu. 
– A kiírásra mindössze egy érvényes ajánlat érkezett, a nyertes pályázó a felvidéki, komáromi székhelyű SAM Shipbuilding and Machinery a.s vállalat – tájékoztatott a Bahart. Közölték azt is, hogy a gyártó feladatai közé tartozik az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése, az engedélyek beszerzése, a hajók legyártása és Balatonra szállítása, ezen kívül majd a végszerelés és a kész hajók átadása is. A hajók várhatóan jövő tavasszal készülnek el, a szállítás a Sión történik, ami komoly logisztikai és koordinációs feladatot jelent majd.

A hajókat 2022-ben bocsájtják vízre. Az összesen 15,9 millió eurós, azaz közel 5,7 milliárd forintos beszerzés a Magyar Kormány mintegy 6,6 milliárd forintos tőkeemeléséből valósul meg. A kompok és katamaránok beszerzésén túl a következő években megújulnak a kikötők és a révállomások is.