Jövőre a Balatonnál tartanák a Szabadtéri Színházak Fesztiválját (szinhaz.online)

A szabadtéri színházak szezonja június 1-jén hivatalosan is kezdetét vette. Idén először rendezték meg a Szabadtéri Színházak Találkozóját június 1. és 8. között: a Városmajori Szabadtéri Színpadon 9 emblematikus produkciót láthatott a közönség a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez tartozó színházak kínálatából. Nagyszínpadi és kamaraprodukciók érkeztek a Városmajorba Kőszegről, Gyuláról, Szentendréről, a balatoni Kultkikötőből is. Sikerrel zárult a programsorozat.

A nyári évadnyitás egyik hagyományos eseménye a Szabadtéri Színházak Szövetségének díjátadása is volt: a Gedeon József Amfiteátrum-díjat 2022-ben – a szakmai szervezet tizennégy tagintézményének szavazatai alapján – Lőkös Ildikó Jászai Mari-díjas dramaturg nyerte el, aki évtizedek óta részt vesz számos szabadtéri színház munkájában. A díjat Pócza Zoltán, a Szövetség elnöke adta át – tudósított a szinhaz.online.

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke – egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója – így fogalmaz:

„Először rendeztük meg a Szabadtéri Színházak Találkozóját. Mindannyian létrehozunk értékes saját produkciókat is nyaranta, amelyek – sok esetben – csak néhány előadást érnek meg a szabadtéri helyszíneken. Azt gondoltuk, nagyobb nyilvánosság elé is vihetnénk ezeket, amihez külön ünnepi alkalmat adott az is, hogy 25 éves a Szabadtéri Színházak Szövetsége. Június 1. és 8. között a budapesti Városmajori Szabadtéri Színpad ezekkel az előadásokkal nyitott. Sikerrel zártuk a programot. Jövőre is megszervezzük. Felvettük a kapcsolatot a 2023-as Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekttel, folyamatosan tárgyalunk arról, hogy az ő égiszük alatt rendezzük majd meg a következő évi Szabadtéri Színházak Találkozóját. Bízunk benne, hogy akkor a Balaton partjára vihetjük a legjobb szabadtéri színházi előadásokat, a Kultkikötő helyszíneire, amely szintén a Szabadtéri Színházak Szövetségének tagja.”

Pócza Zoltán az előzetes érdeklődések alapján egyébként úgy kalkulál: idén összesen nagyjából 500 ezer látogatóra számíthatnak a szabadtéri színházak, amelyek több mint 500 különféle előadással, programmal várják a közönséget. A szabadtéri színházak helyszínei, akár a várak, a vizek, a természet, akár más történelmi terek is erősen meghatározzák egy-egy produkció hangulatát. Sokan a nyaralók közül úgy választanak úticélt, hogy legyen ott szabadtéri színház –  tette hozzá a Szövetség elnöke.