Jövő ősszel kezdődik az egykori apátsági magtár felújítása (Tihanyi Visszhang)

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb turisztikai fejlesztése valósul meg Tihanyban. A világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt program keretében megújul az egykori apátsági magtár, a Visszhang- domb és díszburkolatot kap a Porta Pacis.

Az egykori magtár kiviteli tervei már készülnek, várhatóan jövő májusra befejeződik a közbeszerzési eljárás is. Az önkormányzat úgy döntött, tekintettel a település turisztikai vonzerejére és a jelentős idegenforgalomra, a nyári szezonban nem kezdődik el a beruházás, azt csak szeptemberben indul el. Addig az épület helyet ad a szokásos programoknak.

Az egykori apátsági magtár 19. századi műemléki épületét teljesen felújítják. Az értékes ingatlan visszakapja eredeti formáját, földszintjén turisztikai fogadóteret alakítanak ki, az emeleten nagyobb kulturális rendezvények, különböző események befogadására is alkalmas előadó termet létesítenének, a tetőtérben pedig kiállító tér lesz. A beruházást a Nemzeti Turisztikai Ügynökség bonyolítja, az építési terveket és a felújítás koncepcióját viszont az önkormányzat alakította ki.

A tervek szerint a helyreállított műemléki épület 2020 nyarára készül el. Ezzel párhuzamosan a program keretében megújul a Visszhangdomb. Rendezik a területet, parkosítanak, akadálymentes új nyilvános wc-t illetve információs pontot létesítenek, és kialakítanak egy tetszetős, történeti játszóteret. Szintén a program részeként díszburkolatot kap az Apátság előtti murvás terület, amely a Pisky sétányt köti össze a templommal.