Jövő nyártól látogatható a balatonfüredi Esterházy-kastély (balatonfured.hu)

Egy értékes falfestmény bukkant elő az Esterházy-kastély felújítása során. A műemlék védelem restaurálja a falfestést, az értékmegőrző munkálatok azonban lassítják az építkezést, így a kastély várhatóan jövő év júniusban nyílik meg.

(Látványterv: Balatonfüred Város Önkormányzata)

A bontási munkák során felbukkant értékes falfestés a későbbiekben látható lesz a kastélyban, ennek a helyreállítási munkálatai zajlanak jelenleg, így módosítani kellett az eredeti kivitelezési szerződést – írja a balatonfured.hu.

Az új ütemezés szerint jövő év márciusra fejeződik be a neobarokk stílusú épület renoválása, tavasszal alakítják ki az épületben a város múltját bemutató interaktív kiállítást, így a tervek szerint júniusban megnyithat a reformkori városrész legrégebbi műemlék épülete, az évtizedek óta üresen álló, egykori Esterházy-kastély.

A város egyik legértékesebb épületének rehabilitálása után a felújított kastélyban nyaralástörténeti látogatóközpontot alakítanak ki.

Mint arról korábban már írtunk, a Szívkórház mellett lévő, 1400 négyzetméteres Esterházy-kastély felújítása a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt program keretében 1,1 milliárd forintból valósul meg, amihez az önkormányzat 70 millió forinttal járul hozzá. A műemléképülethez kapcsolódva megépül egy 200 négyzetméteres látogatóközpont és rendezik az épület kertjét is. A látogatóközpont szolgáltatásokkal, vendéglátókkal egész évben várja majd a vendégeket.

A neobarokk épület szintjei körülbelül százévenként épültek. Az 1783-ban épült eredeti Esterházy nyaraló egyszintes volt, 1820-ban készült az első emelet, 1940-ben pedig a második. Nincs a szállónak közösségi tere, ezért egy új látogatóközpontot alakítanak ki, amely a ház belő udvarában, a Balatonra néző oldalon kap helyet. Az épület utca felőli részén kert fogadja majd a látogatókat.

A fürdőtelep legmagasabb pontján álló nyaralóház volt az első igényesebb magánépület a reformkori városrészben. Bár több mint 160 éven keresztül az Esterházy család tulajdonában volt, eredeti funkcióját, a méltóságteljes családi nyaralóház szerepét, csak rövid ideig töltötte be. Többször bérlők kezelésében állt. Volt vendéglő, 24 szobával rendelkező minőségi szálló, később MÁV tisztviselők üdülőtelepe. 1944-től a Teleki Pál Tudományos Intézet egy részlege költözött be, itt volt az Államtudományi Intézet könyv- és térképtára, sőt saját nyomda is üzemelt. 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, majd sokáig munkásüdülőként használták. A műemlék épület hosszú évek óta üresen, leromlott állapotban várta sorsát.