Jövő nyáron is üres maradhat a fonyódligeti gyerektábor (magyarhang.org)

Bár a fonyódligeti és a zánkai tábor renoválása is tervben volt, csak utóbbi újulhat meg – fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfóján a magyarhang.org érdeklődésére. Ezt azzal magyarázta, hogy az építőipari árak elképesztő mértékben nőttek, ezért a zánkai korszerűsítése mellett döntöttek.

A prioritás tehát egyértelműen a Balaton északi partján található zánkai tábor renoválása, amelynek felújítását 16,8 milliárd forintért a Fejér BÁL Zrt. végzi a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel konzorciumban. Ezzel ki is merítik a táborok felújítására az Erzsébet-alapítványnak adott 26 milliárd forintos költségkeret kétharmadát.

A második ütemben előírt, az új infrastruktúra működtetéséhez nélkülözhetetlen újabb többmilliárdos közbeszerzést még meg sem hirdették. Eközben pedig a fonyódligeti tábor felújítására kiírt közbeszerzési eljárás eredménytelen lett, egyszerűen túl drága ajánlatok érkeztek (az érvényes ajánlatot leadó West Hungária Bau 16,5 milliárd forintért, míg a ZÁÉV 15 milliárdért vállalta volna a munkát).

Az Erzsébet-alapítvány már az idei nyáron sem szervezett Fonyódligetre táborokat – annak ellenére sem, hogy már tavasszal látszott, a közbeszerzési eljárás hónapokat fog csúszni. A felújítás elmaradása miatt azonban kérdés, hogy jövőre üdültet-e az alapítvány gyerekeket a táborban. Gulyás Gergely a kormányinfón ezzel kapcsolatban csak a reményét fejezte ki, hogy jövőre majd itt is táborozhatnak.

A tábort a tervek szerint teljesen le akarták bontani és újraépíteni – derül ki a műszaki iratból. Eszerint a tábor központjában háromszintes épületet húznának fel, itt szolgálati lakást, éttermet, közösségi teret, sőt kápolnát is berendeznének. Ezenkívül 28 darab, kétszintes szállásépület készülne, külön szolgálati lakásokkal, raktárakkal és más létesítményekkel. Újraépítenék a közműveket és a környezetet is. Ezekből viszont jövő nyárig bizonyosan nem lesz semmi, és kérdés, hogy lesz-e egyáltalána felújításból valami, így pedig az is, milyen sors vár a Somogy megyében fekvő táborra – fejezte ki aggodalmát az internetes oldal.

Az oldal az Erzsébet-alapítványnál is érdeklődött a fonyódi táborral kapcsolatos helyzetről, tervekről, de egyelőre nem kapott választ.

Zánkán idén 2500-an táboroztak, ami úgy volt lehetséges, hogy az Erzsébet-alapítvány a fonyódligeti technikai és személyzeti apparátust Zánkára szervezte át. Így az eddig Fonyódligeten felszerelt vízi kalandparkot is Zánkára helyezték át – írja a magyarhang.org.

A teljes cikk itt olvasható.