Jótékonysági sütivásár és látványkonyha: véget ért a hévízi turisztikai egyesület adventi sorozata (zaol.hu)

Advent utolsó hétvégéjén megrendezték a hagyományos jótékonysági sütivásárt, emellett a látogatók ötletet meríthettek ahhoz is, hogyan lehet könnyen, gyorsan egészséges ünnepi menüt varázsolni az asztalra karácsonykor – írja a zaol.hu.

Süllő, vegyes vitaminsaláta és kinoa készült a termelői piac adventi konyhájában. Schmauzer László séf, a Foodhacker blog tulajdonosa szerint az eddigi gyakorlattal szemben helyesebb és kényelmesebb is lenne, ha egy picit az egészségre koncentrálva főznénk.

– Próbáljunk több halat fogyasztani, s mellőzzük például a töltött káposztát, vagy legalább készítsük egészségesebben – adott tanácsot a szakember. – Javasolnék mindig friss árut, amit beszerezhetünk itt, a hévízi termelői piacon is, és ne nagyon dolgozzunk mirelitből.

Schmauzer László szerint célszerű, ha megtervezzük, mit akarunk készíteni, a munkafolyamatokat pedig elosztjuk több napra. Húst pácolni például már két nappal korábban is lehet, a bemutatott vitaminsalátát pedig reggel is elkészíthetjük, és akkor este kényelmesen le tudunk ülni az asztalhoz, nem fáradtan „esünk oda”.

– Együnk egészségesebben, odafigyelve arra, mit fogyasztunk, és ne toljuk túl az étkezést – tanácsolta a séf.

A négy adventi hétvégén elsősorban a helyi értékekre és a termelői piacra szerették volna felhívni a figyelmet a LEADER-pályázat segítségével megvalósult sorozatban.

– Minden alkalommal érdekes témát hoztunk, amivel jól tudtuk érzékeltetni, mennyire könnyű és milyen célszerű a helyi termékeket hasznosítani – mondta Miklós Beatrix, a Hévíz Turisztikai Egyesület elnöke. – Ebben az időszakban volt szó a mézről, a zöldségekről, gyümölcsökről, beszélgettünk a borokról, s használtunk például sajtot, joghurtot az itteni választékból. Hasznos négy hét volt, és jó lenne, ha folytatása következhetne.

A gasztronómiai szakember szerint a karácsonyi asztalon a piacon bemutatott ételek bármelyike megjelenhet, hiszen ezek – amellett, hogy egészségesek – könnyen és gyorsan elkészíthetők.

Az elmúlt hétvégén jótékonysági süteményvásárt is tartottak Hévízen, amit a szobakiadók szövetségével közösen szervezett a turisztikai egyesület, együttműködésben civil közösségekkel és vállalkozókkal. A hagyományos vásár bevételével a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került helyi családokat támogatják.